03-12-2019

Registarska kasa obavezna za sve taksi prevoznike

Svi taksi prevoznici u Crnoj Gori dužni su da posjeduju poreske registar kase i na taj način evidentiraju promet, saopštili su iz Poreske uprave dodajući da će od 1. februara intenzivno obavljati inspekcijski nadzor po tom osnovu.

Registarska kasa obavezna za sve taksi prevoznike | Radio Televizija Budva

Foto: transfermontenegro.com

Iz Poreske uprave (PU) su podsjetili da Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i pravilnik o njegovoj primjeni propisuju obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet.

Propisuje se i posjedovanje poreskih registar kasa za sve PDV obveznike koji promet naplaćuju u gotovini.

PU je obavijestila taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu tih zakonskih propisa i u djelatnosti taksi prevoza i da su dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način.

„Taksi prevoznici koji nijesu obveznici PDV-a, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno ovjerenih od nadležnog poreskog organa“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici PU su kazali da su već godinama ulagali maksimalne napore da obezbijede punu i neselektivnu primjenu zakonskih propisa i da su pokazali razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u njihovim vozilima.

„Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje ovlašćeni distributeri u Crnoj Gori mogu fiskalizovati, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima“, rekli su iz PU.

Iz PU su dodali da su ispunjeni svi tehnički preduslovi za primjenu propisa i da je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i obave njihovu fiskalizaciju podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu preko ovlašćenog servisa.

„Službenici PU obaviće fiskalizaciju poreskih kasa najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju“, dodaje se u saopštenju.

Iz PU su kazali da će prema obveznicima, koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa zakonom, preduzimati mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa.