12-03-2019

Religiozni turizam nedovoljno zastupljen u Crnoj Gori

Religiozni turizam nije dovoljno zastupljen u Crnoj Gori, ocijenjeno je tokom predavanja za oko 40 turističkih vodiča organizovano je u crkvu Sv. Eustahija u Dobroti. Povodom međunarodnog dana turističkih vodiča, asocijacija turističkih vodiča Crne Gore se odlučila da ove godine tema bude religiozni turizam, piše Skala radio.

Religiozni turizam nedovoljno zastupljen u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Prije toga, vodiči su posjetili manastir Praskvica, potom su obišli Čelobrdo odakle se pruža jedinstven pogled na dio crnogorskog primorja, i islamski centar u Baru.

U dogovoru sa župnikom crkve Sv Eustahija u Dobroti, don. Pavaom Medačem organizovano je predavanje koje je vodičima održao don. Siniša Jozić čiji je magistarski rad bio religiozni turizam.

Vodiči su bili u prilici da se upoznaju sa predstavljanjem katoličkih crkava u Boki, ali i sa načinom kako treba raditi sa hodočasnicima kada dođu u posjetu ovom kraju, kazala je za Skala radio Dolores Fabian, turistička vodičkinja iz Kotora.

Od 40 vodiča, jedva da je desetoro njih ikada ušlo u crkvu Sv Eustahija prije ili nakon dobijene licence turističkog vodiča.

Upravo je cilj ovih susreta posjeta na žalost zapostavljenih lokaliteta i kulturno istorijskih znamenitosti ovog kraja, koje je Fabian za svoje kolege organizovala u Kotoru.

Ona je podsjetila na prošlogodišnju posjetu i studijski dan za vodiče na Prčanju koji se u turističkim rutama nepravedno zaobilazi i nije na pravi način prezentovan turistima.

U crkvi Sv. Eustahija koja se nalazi na kraju Dobrote, ima što da se čuje i vidi, a od posebnog je značaja kolekcija dobrotske čipke koja se čuva u njoj.

“Žalosno je što ova crkva nije uvrštena u turističku posjetu i što se na putu ka Perastu ona zaobilazi, a predstavlja pravi dragulj. U jednom danu vodiči su mnogo toga novog čuli, vidjeli i naučili, kako bi svoja znanja i te žive lekcije i suvenire mogli na pravi način prezentovati turističkim grupama koje vode“, kazala je Fabian.

Ona je za svoje kolege organizovala i posjetu Bokeljskoj mornarici o čijoj slavnoj istoriji dugoj 12 vjekova im je govorio Aleksandar Dender, predsjednik Upravnog odbora ove najstarije organzacije mornara na svijetu.

“Najvažnije je turistima predstavljati kulturno istorijsko nasljeđe sa punom istinom i potvrđenim podacima utemneljenim na istorisjkim činjenicama i nauci. Sve više je impropvizaorskih i pogrešnih priča”, kazala nam je naša sagovornica.

„Turistički vodič nikada ne zna ko je u grupi , da li je među turistima istoričar, arheolog, konzervator. Morate imati znanje i stajati iza onoga što govorite, i svoje znaje stalno unapređivati i nadograđivati. Ukoliko vodič nije siguran u neki podatak ili nema pravi odgovor ,poštenije je reći ne znam pogledaću, itd, nego govoriti proizvoljno i neistinito. Turistički vodiči moraju da se ispomažu da ne budu jedni drugima konkurencija i da međusobno izlaze u susret onda kada je najpotrebnije, a potrebno je onda kada treba naučiti nešto novo i podijeliti prave i zanimljive informacije”, poručila je Fabian.