03-02-2024

Rezultatom 24:9 rješava se kriza budvanske vlati

Racionalno je očekivanje građana da oni političari koji su u njihovoj zajednici najodgovorniji efikasno rješavaju probleme koji se u toj zajednici pojave. Budvanski slučaj najnovije krize vlasti postao je šire poznat jer kriza traje mjesecima i ne nazire joj se rješenje.

Rezultatom 24:9 rješava se kriza budvanske vlati | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

Slučaj je posebno neobičan zbog toga što je na izborima koji su organizovani prije manje od godinu i po dana pobjednička lista bila toliko ubjedljiva da je osvojila apsolutnu vlast. Utoliko prije građani očekuju da se najisturenije političke ličnosti sa pobjedničke liste okupe i dogovore izlaz iz krize.

​U dogovaranju puta koji će da vodi premošćavanju sukoba i razlika među svojima, neophodno je da se pođe od izbora na osnovu kojih su dodijeljeni mandati odbornicima u ovom sazivu. Svako se veoma dobro sjeća da je kampanja pobjedničke liste za prošle budvanske izbore bila potpuno personalizovana i da su građani pozivani da glasaju za Mila Božovića i listu koju predvodi.

​Rezultati izbora su potvrdili da je kampanja bila dobro osmišljena i da je rezultat nadmašio očekivanja i onih najoptimističnijih. Većina Budvana doživljava Mila Božovića kao čovjeka koji se drži date riječi i to je sigurno jedan od snažnijih razloga zašto je i lista čiji je bio nosilac bila ubjedljiva na izborima.

​U okolnostima koje danas imamo to znači da bi bilo primjereno da se viđenje Mila Božovića oko toga kako riješiti ovu krizu posebno uvaži. Uz Božovićevo treba evidentirati i razgovarati o tome kako izlaz iz krize vide i drugi političari sa iste te liste koji očigledno imaju uticaj na relevantni broj ljudi koji su glasali za listu: Milo Božović - Budva na prvom mjestu.

​Dogovor u okviru pobjedničke liste je nužan i dovoljan za prostu većinu, ali nije dovoljan za punu stabilizaciju prilika u Budvi. Zato predlažem da se nakon dogovora koji postignu autoriteti sa liste “Budva na prvom mjestu” odmah pozovu i Krsto Rađenović i Blažo Rađenović kako bi SNP i URA bili dio ukupnog dogovora za rad postojećeg saziva budvanske skupštine u punom mandatu.

​Plus, trebalo bi pozvati i Kika Radovića da se dogovoru priključe četiri odbornika njegove odborničke grupe kako bi skupštinska većina u budvanskom parlamentu postala nesalomiva. Rezultat takve vlasti protiv opozicije u Budvi bio bi 24:9 što bi mnoge asociralo na zvjezdane, šampionske momente budvanskog vaterpolo kluba.

​Sve to bi kao najvažnije efekte imalo dvije ključne stvari. Jedno je da bi ogromni broj građana Budve čestitao i od srca pozdravio ovakvo djelovanje. Drugo je da bi u susret sledećim lokalnim izborima svi akteri koje u budvanskoj politici vezujemo za ideale one velike tridesetoavgstovske pobjede imali odlične startne pozicije.

​Neko bi mogao da napomene da čitav ovaj niz predloženih koraka nije lak za aktere procesa koji su vodili ka ovoj krizi. Moj odgovor je da nije ni naročito težak. Šta god ko mislio i kako god bilo jedno je sigurno - bolje je da se pregovarači sada potrude, pa ako treba i pomuče da riješe problem, nego da im Budvani na sledećim izborima daju crveni karton.

​Ne treba imati ni trunku sumnje da će građani Budve znati da nagrade one koji budu efikasni u rješavanju ovoga problema, ali i da kazne ako neodgovornost političara nadvlada opšte dobro i razum.


Piše: Vladimir Pavićević

Doktor političkih nauka

-----------

Mišljenja i stavovi izraženi u ovom autorskom tekstu su isključivo lični pogledi autora i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije RT Budva.