13-03-2018

Roditelji pozivaju nadležne institucije da rasvijetle slučaj učiteljice Popović

Roditelji odjeljenja V1 OŠ "Stefan M. Ljubiša" reagovali su povodom odluke Uprave škole "Stefan Mitrov Ljubiša" da se učiteljici Svetlani Popović uruči otkaz, pozivajući javnost i nadležne institucije na angažovanju detaljnijeg rasvijetljavanja ovog slučaja.

Roditelji pozivaju nadležne institucije da rasvijetle slučaj učiteljice Popović | Radio Televizija Budva

"Ovim putem se obraćamo javnosti i institucijama, osjećajući moralnu odgovornost da izrazimo našu ogorčenost na slučaj zanemarivanja naše djece od strane uprave Osnovne škole "Stefan M. Ljubiša" u poslednjih nekoliko mjeseci", navodi se u saopštenju roditelja odjeljenja V1 O. Š. “Stefan M. Ljubiša".

"Hajka na učiteljicu naše djece, Svetlanu Seku Popović, koju smo ranije pokušali da predočimo javnosti traje već nekoliko mjeseci, tačnije od juna 2017. godine. Toga nisu bila pošteđena ni naša djeca, slušajuci svakodnevno ogovaranja i nazivanja njihove učiteljice pogrdnim imenima od strane pojedine djece iz drugih odjeljenja. Sve je dovelo do kulminacije u obliku, kako se navodi u optužbi, verbalnog napada od strane naše učiteljice Svetlane Seke Popović na djevojcice iz drugih odjeljenja, poslije čega je uslijedila kazna od strane Uprave škole u vidu uručenog otkaza, ne uzimajuci u obzir 33 godine pedagoškog rada i generacija uspješnih đaka kojima je, sem znanja, prenijela i mnogo bitnije – životne principe", naveli su rodtelji.

"Koliko god smatramo ovu kaznu preteškom i nerazumnom, ovim apelom, želimo da ukažemo na sledeću neshvatljivu činjenicu: pomenuti otkaz učiteljici uručen je u četvrtak, 8. marta, šokirajuci, sem učiteljice i našu djecu koja su tog jutra došla u školu i iščekujuci je, provela sama cio prvi čas! Tek za vrijeme velikog odmora, od druge djece su saznala, da je njihova učiteljica suspendovana. Od tog trenutka, šokirani i u nevjerici, počinju istinske patnje naše djece koja traju već danima.

Vjerujemo da nije tesko zamisliti kako se moze osjećati jedanaestogodisnje dijete, koje je samo jednog jutra saznalo da učiteljica, koja mu je, bez pretjerivanja mozemo reći, pet godina bila kao roditelj – dobila otkaz! Nevjerovatno, ali je zaista tako – na sve ovo, nas roditelje čak niko iz Uprave škole nije zvanično ni obavijestio o ovim odlukama, tako da ni sami nismo imali šansu da pripremimo djecu, kada vec Uprava nije imala namjeru da to uradi", ističu roditelji u saopštenju.

Kako roditelji navode, odlučili su se na ovaj istup u javnost jer, kako kažu, između ostalog, njihovu djecu niko nije uzeo u zaštitu, njihova patnja i psihičko stanje, zbog kojih su upućeni na pregled kod dječijeg psihologa, se ignorišu i neminovno se postavlja pitanje: Je li jedina svrha čitavog ovog proces bila - otkaz učiteljici Popović?

Uprkos našoj ogorčenosti, želimo da vjerujemo da je, nekada ugledna škola “Stefan M. Ljubiša” i dalje mjesto gdje se njeguju pravedni životni principi, i gdje su djeca važnija od samovolje pojedinaca. Pozivamo javnost i nadležne institucije da se, imajući ovo na umu, angažuju da se detaljnije rasvijetli ovaj slučaj, uzimajući u obzir njegove već vidljive posledice po djecu, zaključuju roditelji odjeljenja V1 O.Š. "Stefan M. Ljubiša".