17-12-2022

Rodrigo Faust iz Argentine za Portal: Atmosfera je uzavrela, svi su srećni što je naša reprezentacija u finalu

Fudbalska reprezentacija Argentine sjutra igra finale Svjetskog prvenstva protiv Francuske, a partije popularnih „gaučosa“ u svojoj zemlji prati i napadač Petrovca Rodrigo Faust koji je nakon završetka polusezone u crnogorskom šampionatu odvojio vrijeme da posjeti porodicu i prijatelje u gradu Gregorio de Laferere u provinciji Buenos Aires.


„Devetka“ Petrovca s uzbuđenjem prati utakmice Argentine, Foto: Privatna arhiva/Pixabay

Faust sa velikim oduševljenje gleda utakmice selekcije Argentine na Mudnijalu u Kataru, a za naš portal govorio je o dosadašnjem toku šampionata, očekivanjima uoči finala, ali i atmosferi u toj južnoameričkoj zemlji.

Šampionat nije počeo najbolje za Lea Mesija i drugove. U neobičnom meču sa Saudijskom Arabijom bili su apsolutni favoriti, poništena su im čak tri gola, a protivnik je senzacionalno slavio sa 2:1. Ipak, Argentinci su se brzo oporavili od tog poraza i u nastavku Mundijala značajno podigli nivo igre u svim aspektima.

„Bilo je teško izgubiti prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu, jer smo imali velika očekivanja od tog meča, a reprezentacija je prethodno iz velikog broja mečeva izašla kao neporažena. Ali sa karakterom smo nastavili dalje. Vidim da ekipa igra sigurno i mislim da su momci napredovali iz utakmice u utakmicu“, kazao je Faust za portal RTV Budva.

„Gaučosi“ će se u nedjeljnom finalu sastati sa Francuskom, koja je prije četiri godine u Rusiji osvojila trofej. Obje reprezentacije dvaput su bile svjetski prvaci, Argentinci 1978. i 1986, a Francuzi 1998. i 2018. godine.


Mesi i Hulijan Alvarez na meču sa Hrvatskom, Foto: Facebook/FIFA World Cup

„Francuska i Brazil su možda i najjače reprezentacije koje su nastupile na ovom Mundijalu. Očekujem teško finale, a pobjednika će odlučiti detalji“, istakao je 27-ogodišnji napadač Petrovca.

Faust nam je ispričao i kakva je bila atmosfera u njegovom gradu nakon pobjede Argentine protiv Hrvatske u polufinalu, a eksluzivno je poslao i snimak slavlja povodom trijumfa fudbalera.



U Gregorio de Lafereru nakon prolaska u finale, Izvor: Rodrigo Faust/Privatna arhiva

„Kod nas je atmosfera usijana i svi su veoma srećni što je reprezentacija u finalu. Kada se završila utakmica sa Hrvatima ljudi su izašli na ulice i trgove da slave, kako u mom gradu tako i u drugim djelovima zemlje“, kazao je on.

Mundijal u Kataru iz argentinskog ugla je značajan jer je vjerovatno posljednji na kojem će učestvovati 35-ogodišnji kapiten "gaučosa“ Leo Mesi. U toj zemlji tradicionalno vlada veliko interesovanje za fudbal, pokojni Dijego Maradona decenijama uživa status božanstva, a nacija ogroman respekt ima i prema Mesiju.

Tamo je trenutno sve u znaku fudbala, jer Argentina čeka prvu svjetsku titulu nakon skoro četiri decenije i Maradonine ere. Nakon dvije propuštene šanse u Italiji 1990. i Brazilu 2014, svi s nestrpljenjem prizeljkuju treći trofej Mundijala. U Kataru će tokom finala imati podršku desetina hiljada navijača.

Finalni meč Argentine i Francuske na programu je sjutra od 16 sati na stadionu Lusail.

Treće mjesto pripalo je reprezentaciji Hrvatske koja je danas sa 2:1 slavila protiv Maroka.


M.S.