12-04-2024

Ručni rad: Bane Vujović uz gusle čuva tradiciju

Tridesetogodišnji Bane Vujović, dolazi iz Hercegovine, a godinama živi i radi u Crnoj Gori, odakle potiče njegov rad i talenat, a to je izrada gusala.


Foto: Privatna arhiva

Kako je istakao za naš portal, on se ovim zanatom aktivno bavi posljednjih par godina.

"Od malena sam zavolio gusle, bile su mi prva “igračka”. Kao srednjoškolac sam se odlučio na izradu prvih, a rezultat je premašio moja očekivanja", sa osmjehom započinje Bane razgovor.



Dodaje da je početak bio mnogo težak.

"Početak je bio mnogo težak, bez adekvatnog alata, znanja i ičije pomoći. Sada je to sve mnogo drugačije. Najbolje stvari se uvijek “rode” kada je čovjek samouk", kazao je on.



Na pitanje koliko mu vremena treba za izradu, Bane Vujović je kazao sledeće:

"Sve zavisi od samih gusala i motiva na njima. Neke se mogu napraviti za dva do tri dana, a neke zahtjevaju izradu i do mjesec dana. Pravim najčešće velike tačnije standardne gusle, a u ponudi imam gusle i manjih dimenzija, sve zavisi od kupaca šta žele", kazao je on.

Gusle - tradicionalni instrument

"Potražnja je velika, iznenađujuće je da je mlađa populacija vrlo zainteresovana. Veliku zahvalnost treba odati guslarima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji što podstiču omladinu i našu djecu otvaranjem novih škola gusala i guslarskih društava. Dok je toga ne brinemo se za naš sveti instrument. U budućnosti planiram da se još više posvetim izradi gusala, kao i svemu što ima veze sa našom tradicijom. Cilj mi je da u što više domova bude Guadalajara, da guslaju i mlade i stare generacije", zaključio je on.

U nastavku možete pogledati njegove radove:




BanetovInstagramprofil

D.Č.