05-03-2016

Sa diplomom fakulteta u kuvare i kozmetičare

U Crnoj Gori prošle godine 123 visokoškolca stekla su stručne kvalifikacije trećeg i četvrtog stepena obrazovanja, kazali su za Pobjedu iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Sa diplomom fakulteta u kuvare i kozmetičare | Radio Televizija Budva

Najviše njih odabralo je da budu kozmetičari, računovođe, administratori, zaštitari imovine i lica, turistički vodiči, kuvari, konobari, recepcioneri, tesari i rukovaoci građevinskih mašina.

"U programima obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije, učešće lica sa stečenim visokim obrazovanjem iznosilo je 17 odsto (123 učesnika), dok je njihovo učešće u programima sticanja znanja i vještina znatno veće i iznosi 54 odsto", naveli su iz Zavoda.

Iz ove ustanove naglašavaju da su visokoškolci pored kvalifikacija unaprijedili i preduzetnička, informatička, kao i znanja engleskog, ruskog, njemačkog i italijanskog jezika.

Zbog izražene disproporcije između ponude i tražnje na tržištu rada i rasta broja nezaposlenih visokoškolaca od 2003. godine, u Zavodu su, kako kažu, organizovani programi neformalnog obrazovanja i aktivne politike zapošljavanja.

"Osnovni cilj realizacije programa obrazovanja i osposobljavanja je usklađivanje odnosa ponude i tražnje na tržištu rada kroz povećanje zapošljivosti nezaposlenih, posebno onih koji su u najnepovoljnijoj situaciji", objasnili su iz Zavoda.

U tim programima, kako dodaju, prošle godine učestvovalo je 892 nezaposlena, od kojih je njih 717 bilo u programima sticanja stručnih kvalifikacija, a 175 u programima sticanja vještina (informatičke, poznavanje stranih jezika, preduzetničke i druge) potrebnih za obavljanje poslova određenog zanimanja.

"Programe sprovode organizatori obrazovanja, odnosno licencirane ustanove za obrazovanje odraslih, a obuhvatnost nezaposlenih lica programima zavisi od budžeta koji je opredijeljen za te namjene", zaključili su iz Zavoda.

Po stečenoj stručnoj kvalifikaciji, 25 odsto onih koji prođu obuke, odnosno kvalifikuju se za nova znimanja, dobije posao, pokazala je statistika koja se izvodi na pola godine.

Najviše ponuda u trgovini i turizmu

Prošle godine najveća tražnja evidentirana je u sektoru usluga, turizma, trgovine i ugostiteljstva, kao i u sektoru građevinarstva.

"Tako je u sektoru usluga, kako poslovnih, tako i ličnih, izražena tražnja za administrativnim, računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima, a u okviru ličnih za kozmetičarskim uslugama. U sektoru turizama trgovina i ugostiteljstvo, za kuvarima, konobarima, turističkim vodičima i recepcionerima, dok je u sektoru građevinarstva tražnja izražena za tesarima, zidarima, armiračima, građevinskim keramičarima, farbarima i lakirerima i rukovaocima građevinskih mašina", kazali su iz Zavoda za zapošljavanje.