13-05-2021

Šah: Razigravanje za Svjetski kup od danas u Budvi

Nedavno završeni Šampionat Crne Gore u šahu, dobiće finalni epilog u naredna četiri dana u Budvi u hotelu "Mediteran." Od danas pa do nedjelje, biće odigrano razigravanje koje će odrediti predstavnika Crne Gore na Svjetskom kupu, koji će biti igran u ruskom Sočiju, tokom jula i avgusta mjeseca.


Foto: Šahovski savez Crne Gore

Kako su istakli iz Šahovskog saveza Crne Gore, pravo na doigravanje stekla su četiri prvoplasirana sa nedavno završenog šampionata. Novi prvak, internacionalni majstor, Luka Drašković, drugoplasirani, velemajstor, Dragiša Blagojević, osvajač bronzane medalje, fide majstor Aleksandar Tomić i četvrtoplasirani, internacionalni majstor, Blažo Kalezić.

U polufinalu će se sastati kolege po tituli, internacionalni majstori, Drašković i Kalezić, aktuelni i prošlogodišnji prvak, odnosno Blagojević i Tomić.

"Igraće se dvije partije po klasičnom tempu, a u slučaju neriješenog ishoda igraće se dvije partije po ubrzanom (rapid) tempu, a ako i tu bude neriješeno igraće se dvije brzopotezne (blic) partije. U slučaju ponovnog rezultata 1:1 prolazi bolje plasirani igrač na Šampionatu", pojasnili su iz Saveza.

Svjetski kup ima nagradni fond od gotovo 2 miliona američkih dolara, na njemu će nastupiti najbolji šahisti svijeta. Učešće crnogorskog predstavnika je u Šahovskom savezu smatraju velikim priznanjem našem šahu ističući da će, kao krovna organizacija, pomoći svom predstavniku kako bi zabilježio što bolji rezultat u Sočiju.

"Domaćin razigravanje će biti Budva i hotel Mediteran, u kome je u utorak počeo velemajstorski turnir veoma zanimljivog sastava.
Šahovska dešavanja u Budvi su sjajna uvertira za prvenstvo Mediterana koje će, u drugoj polovini juna, biti održano u Petrovcu, a na kome listu igrača predvode dva bivša prvaka Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul", kazali su iz Saveza.


M.S.