14-11-2016

Šaka oraha dnevno čuva od dijabetesa

Dodavanjem samo jedne šake oraha dnevno na meni smanjuje se rizik od pojave faktora koji su dovedeni u vezu sa dijabetesom tipa 2, tvrde američki stručnjaci.

Šaka oraha dnevno čuva od dijabetesa | Radio Televizija Budva

Svakodnevni unos oraha tokom šest mjeseci rezultirao je poboljšanjem funkcije krvnih sudova, kao i smanjenjem prisustva takozvanog lošeg holesterola (LDL) u krvi, inače važnim faktorima rizika za pojavu dijabetesa.

Vođa istraživačkog tima Centra za proučavanje prevencije Jejl-GrifinDejvid Kac kaže da je jezgro oraha odličan izvor masnih kiselina i drugih hranljivih materija, poput folata i vitamina E.

„Znamo da su orasi visokokalorični, ali postavlja se pitanje da li postoji opasnost da se ljudi ugoje ukoliko im kažemo da jedu svakog dana punu šaku ovog koštunjavog voća. Takođe, hoće li taj višak poništiti efekte na metabolizam koji oni imaju?“, pita se on.

Naučnici sa Jejla su prikupili, a zatim analizirali podatke 31 muškarca i 81 žene starosti između 25 i 75 godina koji su šest mjeseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha. Pokazalo se da nije bilo posljedica po krvni pritisak, niti nivo holesterola, bez obzira na prehrambene navike učesnika istraživanja, a uz to, nije bilo ni značajnih promjena u njihovoj težini.

U članku časopisa BMJ Open Diabetes Research & Care navodi se da je jedan od zaključaka istraživanja i da bi između 20 i 35 odsto dnevnog unosa kalorija trebalo da bude porijeklom iz masti.