19-11-2019

Šaka suncokretovih sjemenki za zdrav život

Sjemenke suncokreta popularne su u našim krajevima kao grickalica, ali idealan su gost i u salatama, hlebu, pecivima, namazima, a od njih možete čak i napraviti veganski sir.

Šaka suncokretovih sjemenki za zdrav život | Radio Televizija Budva

Suncokretove sjemenke su bogate vitaminima E, B1, B3, B6, folnom kiselinom te mineralima poput bakra, mangana, selena, fosfora i magnezija. Istovremeno, budući da imaju veliku kalorijsku vrijednost (584 kcal u 100 g), dnevni unos suncokretovih sjemenki treba prilagoditi nutritivnim potrebama. Savjetuje se jedna šaka suncokretovih sjemenki na dan.

Ove sjemenke ne dobijaju dovoljno pažnje iako su jedna od najzdravijih namirnica koje možete pojesti.

Zdravstvene prednosti konzumacije suncokretovih sjemenki
Šaka ovih visokovrijednih sjemenki smanjće osjećaj gladi te vas opskrbiti kvalitetnim nutrijentima. Vitamin E koji nalazimo u suncokretovim sjemenkama je najvažniji među u masti topivim antioksidansima.



On "putuje" kroz naše tijelo i neutralizuje slobodne radikale koji prijete staničnim membranama te izazivaju niz bolesti. Štiteći stanice i molekule, vitamin E ima antiupalne učinke te smanjuje simptome astme, osteoartritisa te reumatoidnog artritisa u kojima upalni procesi imaju značajan uticaj.

Vitamin E se smatra zaslužnim za smanjenje opasnosti od nastanka karcinoma crijeva te za umanjenje simptoma menopauze, ali i prevenciju nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Fitosteroli koje nalazimo u suncokretovim sjemenkama imaju sličnu strukturu kao holesterol, smatraju ih zaslužnima za snižavanje nivou holesterola u krvi te poboljšanje imuniteta. Uz pistacije, upravo su suncokretove sjemenke najbogatije grickalice ovoga tipa s fitosterolima (270-289 mg/100 g).

Za zdravo srce

Sjemenke suncokreta su jedna od hrana koje podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Djeluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je vrlo važan za srce, a takođe imaju i dobar učinak za sniženje holesterola i krvnih lipida. Ove sjemenke takođe imaju i mnogo magnezija koji je važan za zdravlje krvožilnog sistema.



Najzastupljeniji vitamini i minerali

Vitamin B2: 0.3 mg (16%)
Vitamin B3: 4.1 mg (21%)
Vitamin B6: 0.8 mg (40%)
Vitamin E: 36.3mg (182%)
Vitamin K: 3.1mcg (4%)
Folna Kiselina: 234mcg (58%)
Pantotenska kiselina: 6.9mg (69%)
Kalcij: 87.0mg (9%)
Željezo: 4.3mg (24%)
Magnezij: 127mg (32%)
Fosfor: 1139mg (114%)
Kalij: 483mg (14%)
Cink: 5.2mg (35%)
Bakar: 1.8mg (90%)
Mangan: 2.1mg (104%)
Selenij: 78.2mcg (112%)
Vitamin B1: 0.3mg (21%)
Smanjuje napetost mišića i živaca uz pomoć magnezija

Magnezijum je mineral koji je u našoj prehrani prilično zapostavljen. Većina ljudi ne unosi dovoljno ovog minerala. Zato su namirnice poput sjemenki suncokreta jako korisne. Na 100 grama, ove sjemenke imaju 32% dnevnih potreba magnezijumaa. Magnezij je potreban za preko 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Održava normalnu živčanu i mišićnu funkciju, reguliše ritam srca, održava imunološki sistem zdravim i čuva čvrstoću kostiju zajedno sa kalcijem.

Kako konzumirati suncokretove sjemenke?

Kod kupovine suncokretovih sjemenki birajte svakako one nepržene i nesoljene. Sami zagrijte tavu (bez ulja) i dodajte šaku suncokretovih sjemenki te pustite da se malo zapeku. Takve suncokretove sjemenke možete dodati u salatu s mesom ili tunom ili zelenu salatu.

Ovako pečene suncokretove sjemenke umiješajte u mućeno jaje prije izrade kajgane i ispecite. Jajima će dati dodatnu aromu i nutritivno ih još više obogatiti.

U doručak, uz zobene pahuljice možete dodati i šaku suncokretovih sjemenki. Takođe, ove sjemenke možete dodati i u posni sir ili jogurt te proteinskoj namirnici dodati udio zdravih masti.