04-04-2024

Saradnja UPCG i ZZZCG u susret turističkoj sezoni

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Slobodan Mikavica održao je sastanak sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), na kojem je razgovarano o nastupajućoj turističkoj sezoni, iz ugla primjene mjera aktivne politike zapošljavanja i ispunjenja potreba privrednika kada je u pitanju obezbjeđenje kvalifikovanog radnog kadra.


Foto: UPCG

Kako su naveli iz UPCG, ispred Zavoda učesnici sastanka bili su v.d. pomoćnika direktora za Sektor za mjere aktivne politike zapošljavanja Goran Bubanja i v.d. pomoćnika direktora za Sektor za pripremu i posredovanje pri zapošljavanju Aleksandar Rakočević, sa saradnicima. Ispred UPCG, uz predsjednika Unije, sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine Slaviša Šćekić, generalna sekretarka Suzana Radulović i privrednici – članovi UPCG.

"Tokom razgovora, učesnici su razmijenili mišljenja i informacije o stanju na tržištu rada, istakli probleme dugoročne nezaposlenosti, ograničene mobilnosti radne snage, deficitarnih zanimanja i sve izraženijih regionalnih dispariteta, te ukazali da postojeći nesklad između ponude i tražnje dodatno otežava nedostatak kvalifikovane radne snage, ali i nedovoljan angažman radno aktivnog stanovništva u zemlji", navodi se u saopštenju.

Predstavnici ZZZCG u nastavku su prezentovali Program aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu.

"Ukupna vrijednost programa je 3,5 miliona eura, a kroz njega će Zavod realizovati šest programa aktivne politike zapošljavanja, za najmanje 1.365 nezaposlenih lica", kazali su iz UPCG.

Tom prilikom, posebno su akcentovana dva programa za koje je Zavod nedavno raspisao pozive - Program osposobljavanja za rad kod poslodavca i Program osposobljavanja za samostalan rad.

Kako su pojasnili iz Unije poslodavaca, za Program osposobljavanje za rad kod poslodavca opredijeljena su sredstva u iznosu od 946.000,00 eura.

"Program je utemeljen u potrebi usklađivanja znanja, vještina i kompetencija nezaposlenih lica sa zahtjevima određenih zanimanja za koja posjeduju odgovarajući nivo obrazovanja ili traženo zvanje. Realizacija programa traje šest mjeseci i uključuje dva perioda: osposobljavanje učesnika uz podršku mentora u trajanju od četiri mjeseca, samostalno obavljanje poslova radnog mjesta u trajanju od dva mjeseca). Finansijska podrška Zavoda u prva četiri mjeseca iznosi do 2.272,28 eura po učesniku programa, dok finansijsko učešće poslodavca u naredna dva mjeseca iznosi 1.136,14 eura po učesniku. Ovim programom planirano je učešće 416 nezaposlenih lica iz evidencije ZZZCG, pri čemu jedan poslodavac može realizovati program za najviše 10 učesnika", objasnili su iz UPCG.

Za Program osposobljavanja za samostalan rad opredijeljena su sredstva u iznosu od 784.000,00 eura. Program je, pojašnjavaju oni, usmjeren na povećanje zapošljivosti i zaposlenosti nezaposlenih lica sticanjem radnog iskustva potrebnog za samostalno obavljanje poslova u području rada stečene kvalifikacije nivoa obrazovanja.

"Program traje devet mjeseci i takođe uključuje dvije faze: šestomjesečno osposobljavanja učesnika uz podršku mentora, tromjesečno samostalno obavljanje poslova radnog mjesta. Poslodavac sa učesnicima programa zaključuje ugovore o radu u najkraćem trajanju od devet mjeseci, sa stupanjem na rad danom početka realizacije programa. Zavod pruža finansijsku podršku u trajanju od šest mjeseci, u iznosu do 3.408,42 eura po učesniku programa, dok finansijsko učešće poslodavca tokom naredna tri mjeseca programa iznosi 1.704,21 eura po učesniku", kazali su iz UPCG.

Za oba navedena programa poslodavac sa učesnicima zaključuje ugovore o radu, i to u najkraćem trajanju od šest mjeseci za prvi, odnosno devet mjeseci za drugi program, sa stupanjem na rad danom početka realizacije programa.

"Sredstva za realizaciju oba programa Zavoda dodjeljuju se kao državna pomoć male vrijednosti, tzv. de minimis pomoć", dodali su iz UPCG.

U nastavku sastanka uslijedila je diskusija tokom koje su privrednici ukazali na niz barijera koje opterećuju i usporavaju njihovo redovno poslovanje i privredni razvoj.

"Tom prilikom, posebno su istakli probleme u obezbeđivanju stručne i kvalifikovane radne snage, zbog kojih su prinuđeni da ulaze u duge i komplikovane procedure zapošljavanja lica iz inostranstva i zemalja našeg regiona. Imajući u vidu brojne teme koje su danas otvorene, dogovoreno je da uskoro održi novi sastanak i tom prilikom razmotri i mogućnost formiranja zajedničke radne grupe koja bi, uz predstavnike UPCG i ZZZCG, uključivala i ostale institucije i organizacije koje se bave pitanjima iz oblasti tržišta rada", zaključuje se u saopštenju.