05-09-2023

Sastanak ministarke kulture i nobelovke Tokarčuk: Književno stvaralaštvo doprinosi jačanju kulturnih veza

Književno stvaralaštvo doprinosi jačanju kulturnih veza poruka je sa sastanka ministarke Maša Vlaović i istaknute poljske književnice i dobitnice Nobelove nagrade za književnost Olge Tokarčuk, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.


Foto: Ministarstvo kulture i medija

Kako su kazali iz tog vladinog resora, Nacionalnim programom razvoja kulture Crna Gora nastoji da unapređuje saradnju u oblasti književnosti i kulture.

"Susret sa jednom od najvažnijih autorki današnjice izuzetna je čast za Crnu Goru. Duboko poštujemo književno stvaralaštvo Olge Tokarčuk. I naša zemlja se ponosi svojim velikim piscima i vladarima, čije nasljeđe ostavlja dubok trag u svijetu književnosti. Olga Tokarčuk je Nobelovu nagradu za književnost dobila 2018. godine zbog izuzetnog doprinosa svjetskoj književnosti i hrabre angažovanosti u pitanjima društvene pravde", naveli su iz Ministarstva kulture i medija.

Podsjetimo, nobelovka Olga Tokarčuk proteklog vikenda bila je gošća VII Festivala "Ćirilicom" u Budvi gdje joj je dodijeljenja nagrada "Književni plamen", a tokom boravka u našem gradu iskoristila je priliku da obiđe prirodne i kulturne znamenitosti Budve.


Nobelovka u Budvi, Foto: Slaven Vilus

Tokarčuk je gostujući u Budvi podržala kandidaturu Budve i Boke za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.