11-06-2023

Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačan za OSI

Do 12 sati Savez Slijepih primio je dvije prijave osoba s invaliditetom o različitim nepravilnostima. Oni su kazali da je prilaz u potpunosti pristupačan na 59,1 odsto biračkih mjesta.

Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačan za OSI | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Savez slijepih Crne Gore prvi put sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na izborni dan u sve tri regije Crne Gore. Pedeset (50) mobilnih posmatrača danas će obići oko 400 biračkih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom.

"Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal. Osobe s invaliditetom uključene su u posmatranje i rad Pozivnog centra koji prikuplja i analizira podatke s terena", saopšteno je iz Saveza.

Do 11 sati posmatrači Saveza slijepih posjetili su 230 biračkih mjesta u 20 opština.

"Svim posmatračima bilo je omogućeno nesmetano posmatranje. Vezano za okolinu biračkog mjesta, 16,8 odsto od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s inavaliditetom. Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 59,1 odsto od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl", navodi se u saopštenju.


(Izvor: Savez slijepih)

Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 20,3% od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu.

"Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na 31, 5% od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm", navodi se u saopštenju.


Foto: Savez slijepih

Samo 27,6 odsto od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da su na biračkom mjestu dostupna dva šablona za glasanje i dvije brošure na Brajevom pismu, da su isti dostupni zajedno s ostalim biračkim materijalom na stolu biračkog odbora, te da su etison trake pravilno postavljene.

"Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnikainvalidskih kolica, 57,8% od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, te da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm", kazali su iz Saveza.

Do 12:00 sati Savez Slijepih je primio dvije prijave osoba s invaliditetom o različitim nepravilnostima.

"Uprkos ovim nalazima, pozivamo sve osobe s invaliditetom da iskoriste svoje biračko pravo i da nam prijave eventualne nepravilnosti do 21 sat, na brojeve telefona: 020/ 665 368, 067/347 427. Nakon izbora, Savez slijepih će svim zainteresovanim osobama s invaliditetom pružiti besplatnu pravnu podršku", navodi se u soapštenju.

Sljedeće saopštenje Savez će objaviti u 19 sati.