10-04-2021

Savjet RTV Budva: Nadležni da sankcionišu počinioce napada na novinare

Savjet RTV Budva najoštrije je osudio napad na novinare zaposlene u Televiziji Budva do kojeg je došlo tokom višečasovne blokade saobraćaja na ulazu u grad. Iz Savjeta je upućen zahtjev nadležnim organima da adekvatno sankcionišu počinioce, ali i da utvrde odgovornost i propust u radu organa bezbjednosti.


Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Savjet RTV Budva najoštrije osuđuje napad na novinare zaposlene u našoj medijskoj kući tokom višečasovne blokade saobraćaja na ulazu u Budvu, zbog najavljene izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva.

Savjet RTV Budva zahtjeva od nadležnih organa da počinioce ovih djela adekvatno sankcioniše, ali i da utvrdi odgovornost i propust u radu organa bezbjednosti Budva.

Napad na bilo kog novinara je atak na slobodnu riječ u Crnoj Gori.

Ekipa RTV Budva je u sklopu svojih redovnih radnih zadataka a u cilju pravovremenog i objektivnog informisanja javnosti, napadnuta na svom radnom mjestu. Kao medijska kuća koja blagovremeno, objektivno i nepristrasno informiše javnost uz jednako uvažavanje svih učesnika javnog i političkog života oduvijek je bila branik slobodne misli i slobode govora, ne svrstavajući se ni na čiju stranu. Zaposleni u našoj medijskoj kući su profesionalci koji odgovorno i savjesno obavljuju svoj posao i njihov rad nikada ne smije biti poligon za obračunavanje sa neistomišljenicima.

Zbog sve učestalijih napada na novinare koji obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, apelujemo na nadležne da im se omoguće nesmetani uslovi za rad uz povećanje sigurnosti i zaštite u uslovima kada su izloženi sve većim pritiscima i u nerijetko izuzetno teškim uslovima za rad. U svom radu moraju biti zaštićeni i neometani nasiljem, verbalnim napadima i zastrašivanjem.

Stanje medijskih sloboda i zaštita novinara u Crnoj Gori nisu na zavidnom nivou ali se nadamo da će situacija biti nešto drugačija u budućnosti kao i da će se naći adekvatniji odgovor u procesuiranju vinovnika napada na medijske radnike u Crnoj Gori.