23-05-2020

Savjet za građansku kontrolu insistira na neselektivnoj primjeni zakona

Uprava policije je počela da dostavlja prve podatke, iz odjeljenja/centara bezbjednosti, o procesuiranim građanima zbog počinjenih prekršaja ili krivičnih djela tokom proslove državnog praznika, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije."Kako su i dalje na snazi protivepidemijske mjere Vlade Crne Gore, Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, je zatražio od direktora Uprave policije, dr Veselina Veljovića, da detaljno informiše, po centrima/odjeljenjima bezbjednosti, o procesuiranju građana zbog kršenja tih mjera ali i eventulano učinjenih drugih prekrašaja ili krivičnih djela tokom proslave državnog praznika", naveli su iz Savjeta.

Kako piše u saopštenju, u medijima i na društvenim mrežama pojavio se određeni broj snimaka sa proslave Dana nezavisnosti u kojoj je učešće uzeo značajan broj građana.

"Iz CB Nikšić je saopšteno da su povodom tuče u Njegoševoj ulici u službenim prostorijama saslušani ovi građani: S.D, Ć.D, M.D, M.F, D.R, N.R, J.Z, M.K, M.Š, Ma.Š, A.J, S.Z, V.V, N.K, P.K, N.R, M.Č. i I.P. O svemu upoznata dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću gospođa Ana Doderović, koja je naložila da joj je formirani spisi predmeta dostave na uvid prvog radnog dana, nakon čega će dati pravnu kvalifikaciju događaja."

Navodi se da su službenici CB Berane procesuirali jednog građanina, ali da pozadina slučaja nije pojašnjena. Jedan građanin priveden je i u Bijelom Polju jer je, prema navodima iz prijave, psovao i vrijeđao učesnika iz kolone vozila koja je slavila Dan nezavisnosti.

"Policija prikuplja obavještenja od ostalih učesnika nakon čega će se odlučiti o podnošenju prekršajne prijave", kaža se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da su policijski službenici procesuirali jednog građanina u Baru, i to zbog ugrožavanja sigurnosti tamošnjeg pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića. Savjet je zatražio bliže podatke o događaju i prateću dokumentaciju.

Do jednog procesuiranja došlo je i u Kolašinu.

"Policijski službenici OB Kolašin procesuirali su M.B. zbog navodnog ometanja proslave. U svom javnom oglašavanju građanin M.B. je negirao navode policije i p(r)ozvao ministra unutrašnjih poslova i druga nadležna tijela da ispitaju slučaj. Savjet za građansku kontrolu rada policije je sinoć uzeo predmet u rad i od Uprave policije zatražio kopiju spisa predmeta."

Prema dostupnim podacima iz policije do sada je, kako stoji u saopštenju, procesuriano četvoro građana dok se za 18 građana iz Nikšića čeka se stav nadležnog tužioca.

U CB Podgorica, OB Cetinje, CB Pljevlja, OB Žabljak, CB Budva, OB Tivat i OB Kotor za sada nije bilo privođenja i procesuiranja.

Savjet za građansku kontrolu rada policije insistira na preciznim podacima o procesuiranima zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zarazne bolesti jer je, kako su podvukli, od suštinske važnosti dosljedna i neselektivna primjena zakona i jednako postupanje prema svima.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja efikasnu reakciju policije povodom ugrožavanja sigurnosti pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića i poslanika u Skupštini Crne Gore mr Alekse Bečića i ocjenjuje da je suštinski važna brza reakcija policijskih službenika kod krivičnih djela protov sloboda i prava čovjeka i građanina", zaključuje se u saopštenju.