31-12-2022

Savković za Portal: Ova godina je do sada najbolja u mojoj karijeri, svi u Budvi lijepo su me prihvatili

Uspješni mladi sportista Stefan Savković nedavno je od strane nacionalnog saveza proglašen za najboljeg boksera Crne Gore u seniorskoj konkurenciji u 2022. godini. On je u junu osvojio srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu, a u novembru mjesecu bio je najbolji na turniru “Zlatni gong” koji je održan u Skoplju.


Prvi crnogorski bokser koji je osvojio “Zlatni gong” i najbolji takmičar turnira, Foto: BSCG

Savković, koji je odnedavno i naš sugrađanin, u razgovoru za portal RTV Budva sumirao odlazeću i pritom se osvrnuo i na planove u predstojećoj godini.

“Za mene je ova godina do sada najbolja u karijeri. Osvojio sam srebro na Mediteranskim igrama pomalo i neočekivano u jakoj konkurenciji. Pripremao sam se u Budvi kod Nikole Ružića i pošao sam spreman u Alžir. Uprkos nepovoljnom žrijebu, uspio sam da se domognem medalje. Što se tiče “Zlatnog gonga” prvi sam bokser iz Crne Gore koji je uspio da osvojio ovaj trofej. Konkurencija je bila jaka, ali nekako sam uspio da se nametnem i meni je dodijeljen pehar”, kazao je Savković.

Najbolji crnogorski bokser takođe je imao zapažen nastup u Regionalnoj ligi. Upisao je maksimalan učinak tokom nastupa na dva turnira, a između ostalog na prvom eventu jednoglasnom sudijskom odlukom pobijedio je i Igora Rogića, prvaka Srbije u kategoriji do 71 kilograma.

“Regionalna liga se pokazala kao odličan projekat jer imamo priliku da boksujemo sa najboljim borcima iz okruženja. Imao sam stopostotan učinak i upisao četiri pobjede”, istakao je 22-ogodišnji bokser.



Meč Savković - Rogić, proglašenje pobjednika, Izvor: Arenasport/BK Budva

Savković je boksom poćeo da se bavi 2012. godine, a srebro na Mediteranskim igrama je za sada njegov najbolji rezultat i veliki motiv za dalje uspjehe na međunarodnoj sceni.

„Moj glavni cilj je evropska ili svjetska medalja, a velika zelja da učestvujem i na Olimpijskim igrama“, kazao je naš sagovornik.

U oktobru ove godine Savković je iz matične Podgorice prešao u Bokserski klub “Budva” . Za sada je jako zadovoljan u novom klubu, zvanično najuspješnijem u Crnoj Gori, a za njegovu karijeru od velikog značaja je i saradnja sa selektorom Crne Gore Nikolom Ružićem, ujedno i trenerom budvanskog kluba.

“Osjetio sam lijepu atmosferu kad sam došao u klub, svi su me prihvatili kao da sam od prvog dana sa njima i osjećam se kao da sam tu od početka karijere. Mnogo mi znači što radim sa trenerom Nikolom Ružićem, jer on ima veliko znanje i iskustvo i kada je on u uglu osjećam sigurnost i bolje boksujem, jer je naš selektor takođe izuzetan motivator”, naglasio je on.


U ringu sa trenerom Ružićem, Foto: Privatna arhiva

Savković smatra da je Budva odlično okruženje za karijeru jednog boksera, budući da se, pored odličnog rada i organizacije matičnog kluba, “kraljica Mediterana” pokazala kao odličan domaćin dva evropska šampionata za mlade (2020, 2021) i ženskog seniorskog prvenstva starog kontinenta koje je održano ove jeseni. Iskoristio je priliku i da pohvali istorijske rezultate naših bokserki, Budvanki Bojane Gojković i Tamare Radunović koje su Crnoj Gori donijele srebrnu i bronzanu evropsku medalju.

Mladi bokser takođe ocjenjuje da bi realizacija projekta Akademije boksa donijela još veću ekspanziju “plemenite vještine” u našoj zemlji.

“Mislim da bi to doprinijelo još većem razvoju boksa, jer bi mogli da sparingujemo sa Rusima, Ukrajincima, Kazahstancima. Dolazili bi kod nas na pripreme, trenirali, a samim tim i mi sticali značajno iskustvo”, zaključio je Savković.


M.S.