28-03-2023

Šćepanović o olakšicama pri registraciji smještaja: Otvoreni smo za saradnju, svima ćemo maksimalno pomoći

U cilju kvalitetne pripreme turističke sezone, Sekretarijat za privredu Opštine Budva u saradnji sa Turističkom organizacijom za izdavaoce privatnog smještaja omogućio je jednostavniju proceduru i niz olakšica u postupku registracije smještaja.


Šćepanović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Govoreći o kampanji "Registruj smještaj u par koraka - budi odgovoran prema zajednici", rukovodilac Sektora za turizam u pomenutom resoru lokalne samouprave, Đorđe Šćepanović za Jutrom iz Budve je kazao da su određene olakšice omogućili i prethodne godine, ali da su u saradnji sa TO Budva ove godine dogovorili i nove olakšice.

"Mi smo i prošle godine počeli sa pojednostavljenom procedurom za građane, posebno za strane državljane koji imaju svoje stanove. Moram napomenuti da se i prošle i ove godine strani državljani koji imaju nepokretnosti na području Budve dosta prijavljuju svoj privatni smještaj. Oni to najvjerovatnije rade preko nekih svojih agencija i prijavljuju stanove. Ove godine imamo dosta stanova koji su već prijavljeni, a još nije ni 1. april. Upravo iz tih razloga smo i pokrenuli ovu kampanju. Omogućili smo pojednostavljenje i što lakšu proceduru dobijanja odobrenja", istakao je Šćepanović.

On je pojasnio šta olakšice konkretno podrazumijevaju i u kojim segmentima je procedura pojednostavljena.

"Prva stavka je list nepokretnosti. Do sada su svi morali poći u službu katastra i izvaditi original list nepokretnosti, a sada ga mi preuzimamo sa zvaničnog sajta Uprave za katastar i državnu imovinu i kada stranka dođe sa podacima samo odštampamo list nepokretnosti. Druga olakšavajuća okolnost je da vlasnici koji su već imali svoje odobrenje ne moraju da nam dostave građevinsku ili upotrebnu dozvolu, a jedino novi vlasnici moraju, kao i oni koji su u procesu legalizacije objekta. Oni koji već imaju odobrenje ne dostavljaju građevinsku ili upotrebnu dozvolu koju su ranije predavali da bi isto dobili", rekao je rukovodilac Sektora za turizam.

Kako je napomenuo, dužina odobrenja zavisi od stavke 2 na zahtjevu, a to je da vlasnik objekta mora priložiti upotrebnu ili građevinsku dozvolu ili zahtjev za legalizaciju.

"Ako se posjeduje upotrebna dozvola odobrenje se izdaje na period od tri, građevinska na dvije, a ako je u procesu legalizacije mi dajemo privremeno rješenje na godinu dana dok se ne završi proces."

Pod stavkom 3, kako je dodao, podrazumijeva se izjava o minimalnoj ispunjenosti tehničkih uslova u pogledu prostora i opreme. To se, pojašnjava sagovornik, odnosi na dokaz da se u određenom objektu može boraviti pod adekvatnim okolnostima.

"Mi na šalteru tu izjavu prekucavamo sa podacima vlasnika koji se javlja da obnovi rješenje, a zatim se ta izjava ovjerava. Ispostavlja se da vlasnik sada mora samostalno izvaditi samo poresko uvjerenje. Sva cijena registracije i kategorizacije je 11 eura sa svim taksama. Uklonili smo takse za list nepokretnosti i olakšali maksimalno i u tom dijelu. Prošle godine smo uradili Odluku o administrativnim taksama i na minimum spustili sve takse koje se uplaćuju prilikom dobijanja odobrenja", rekao je Šćepanović, istakavši da se zainteresovani sugrađani sa procedurom mogu u osnovnim crtama upoznati i na info punktovima Turističke organizacije opštine Budva.

On je rekao da je 2021. bila rekordna godina po broju izdatih uvjerenja i kategorisanih ležajeva, te da su sada na tom nivou.

"Nadamo se da će to iz dana u dan biti sve bolje. Apelujem na sve sugrađane i izdavaoce privatnog smještaja da dođu na šalter 13. i 14. Građanskog biroa da se informišu. Kancelarija Sektora za turizma uvijek je otvorena za sve probleme, ako ih ima da ih riješimo u što kraćem roku. Svi smo otvoreni za saradnju i svi moramo da radimo."

U Sektor za turizam početkom mjeseca raspoređen je još jedan turistički inspektor.

"Sada imamo dva zaposlena inspektora i oni su počeli da idu po terenu u kontrolu ugostiteljskih objekata. Čekamo 1. maj da malo jače krenemo sa kontrolama, a u tom periodu očekuju se i pojačane aktivnosti kolega iz Uprave lokalnih javnih prihoda koji rade naplatu boravišne takse. Apelujemo da svi građani koji imaju dobru volju mogu doći kod nas i sve će im se maksimalno pomoći i izaći će im se u susret. Vrlo brzo mogu i da apliciraju i da dobiju rješenje. Svaki put naglasim da kada stranka, to jest vlasnik objekta, kod nas preda zahtjev ne čeka duže od tri ili pet dana za dobijanje odobrenja", zaključio je Šćepanović.



M.S.