29-03-2022

Šćepanović: U Budvi veliki broj zgrada koje ulaze u sivu zonu, apel građanima da prijave seoska domaćinstva

Od početka 2022. godine sektoru turizma u Sekretarijatu za privredu Opštine Budva podnijeto je nešto više od 50 zahtjeva za registrovanje privatnog smještaja, od kojih je većina već riješena kazao je rukovodilac tog organa lokalne samouprave.


Foto: RTV Budva/ Arhiva

Svakoga dana sektoru za turizam pristižu zahtjevi za dobijanje odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Kako ističe rukovodilac ovog sektora Đorđe Šćepanović, broj pristiglih zahtjeva za prva tri mjeseca 2022. godine je na prošlogodišnjem nivou, a govoreći o ruralnom turizmu on ističe da je na teritoriji Opštine izdato svega nekoliko odobrenja, te apeluje na građane da prijave svoja seoska domaćinstva.

"Mislim da su privilegtovani što se tiče privatnog smještaja u gradu jer svi turisti dođu kod nas u Budvi da ljetuju, ali više vole da pođu negdje u tom dijelu seoskog domaćinstva i da vide šta sve nudi naša crnogorska tradicija i da probaju naše domaće proizvode i tako mislim da bi trebalio da se registruju što više i u što većem broju jer po mom saznanju ima dosta seoskih domaćinstava na teritoriji Budve koja nisu registrovana", kazao je za Šćepanović za Polis.


Foto: Printscreen

Na teritoriji opštine Budva izgrađen je veliki broj zgrada popunjenim stambenim jedinicama koje većinom ulaze u sivu zonu, kazao je on.

"Ne mogu da kažem da nema prijavljenih stanova ali to su većinom stranci, koji znaju svoju zakonsku regulativu pa to isto primjenjuju kod nas", istakao je.

Šćepanović navodi da je posao na smanjenju broja neprijavljenih smještajnih jednica dodatno otežan zbog činjenice da je za taj posao angažovan samo jedan turistički inspektor.

"Imamo jednog turističkog inspekora i jednog turističkog nadzornika koji rade svoj dio posla. Napomenuli smo da su prošle godine radili zajedno sa inspektorima za strance i republičkom turističkom inspekcijom. Koliko toliko, taj dio posla smo odradili na zavidnom nivou ali uvijek može bolje. Do početka sezone treba angažovati još jednog turističkog inspektora jer po sistematizaciji Sekretarijata za privredu imamo jedno upražnjeno radno mjesto, tako da se bar malo olakša kolegama, jer smo prošle godine odradili dobar dio posla i to je u posljednjih deset godina rekordna sezona po broju izdatih odobrenja i po broju kategorisanih ležaja", kazao je on.

Procedura za dobijanje dozvole obavljanja ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu je veoma jednostavna. Svi zainteresovani građani mogu se javiti na šalterima 13 i 14 Građanskog biroa Budva kao i u kancelariji sektora za turizam broj 68.

D.Č.