25-07-2023

SDT traži pritvor do 30 dana za Veljovića, Nikočevića i Mrkića

U Viši sud stigao je predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da se Veselinu Veljoviću, Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću odredi pritvor do 30 dana, saopštila nam je savjetnica za odnose s javnošću iz Višeg suda u Podgorici Marija Raković. Da se odredi pritvor do 30 dana, SDT je predložio i za Aleksandra Mrkića koji je nedostupan nadležnim organima. O predlogu SDT-a danas će odlučivati sutkinja za istragu Suzana Mugoša.


Foto: RTCG

Veljović, Nikočević i Mrkić uhapšeni su juče, a njima je određno tužilačko zadržavanje do 72 sata. Veljoviću se na teret stavlja da je Aleksandru Mrkiću odavao službene informacije i tako mu pomagao da izvrši određena djela krijumčarenja.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić saopštio je za TVCG da su prepiske iz SKY aplikacije bile povod za formiranje predmeta.

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Veljovića, juče je kazao da se njegov branjenik ne tereti da je učestvovao u krijumčarenju, nego da je Mrkiću saopštio neke podatke koje je, navodno, "mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama". Saopštio je i da je Veljović na saslušanju negirao krivicu.

"Dokazi koje tužilaštvo ima već ukazuju da je Veselin Veljović protiv Mrkića vodio više policijskih akcija i po njegovom nalogu su Mrkićeve fabrike u Mojkovcu preteresane i njihova skladišta u Podgorici su takođe pretresane", kazao je Martinović.

Naveo je da je Veljović "čovjek od zakona koji je vodio računa o bezbjednosti zadnjih 30 godina nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu.

Osim Veljovića, zadržavanje je juče određeno Muju Nikočević i Nikoli Mrkiću, dok policija traga za njegovim bratom Aleksandrom Mrkićem. Oni se godinama dovode u vezu sa švercom cigareta, ali su te optužbe negirali.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić istakao je da i ima informacije da se Aleksandar Mrkić ne nalazi na teritoriji Crne Gore, ali da smatra da će vrlo brzo biti uhapšen.

Policija je juče ujutro pretresala stanove i druge prostorije osumnjičenih, a dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

Veljović je bio na čelu Uprave policije u dva navrata - od 2007. godine do 2011. godine, a potom i od jula 2018. do decembra 2020. godine.

Nakon okončanja prvog mandata, Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Nakon što je u decembru 2020. napustio policiju, posao je našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, čiji je savjetnik za bezbjednost i odbranu bio do 20. maja ove godine.

Tokom karijere na čelu bezbjednosnog sektora, Veljović je, kao najmoćniji policijski funkcioner u Crnoj Gori, optuživan od strane opozicionih partija, dijela nevladinih organizacija i drugih subjekata za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiješanost u slučajeve prodaje državne imovine.


(Portal RTCG)