15-11-2019

Sedam skijališta sa više od 40 km skijaških staza spremno za sezonu

Iz Skijališta Crne Gore poručuju da su se dobro pripremili za predstojeću zimsku sezonu i da će cjelokupnom organizacijom i u saradnji sa poslovnim partnerima “pomjeriti granice dosadašnje turističke ponude”.

Sedam skijališta sa više od 40 km skijaških staza spremno za sezonu | Radio Televizija Budva

Obećavaju da će svim posjetiocima priuštiti spektakularni provod na Ski centru Kolašin 1600.

“Skijališta Crne Gore su vrijedno radila na pripremi predstojeće zimske turističke sezone što će rezultirati realizacijom velikog broja događaja na Ski centru Kolašin 1600 na Bjelasici, kojim rukovodimo. Što se tiče ostalih skijališta u Crnoj Gori, pored Ski centra Kolašin 1600 biće aktivni i Kolašin 1450, Javorovača i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama i Lokve u Beranama koji raspolažu sa preko 40 kilometara skijaških staza, od čega se oko 25 kilometara nalazi na teritoriji opštine Kolašin. Posjetiocima Ski centra Kolašin 1600 na raspolaganju će biti 8,5 km skijaških staza, najmodernija šestosjedna isklopiva žičara opremljena sa grijačima, wi-fi signalom i zvučnicima, ski rental, ski škole, besplatan parking, usluge caffe bara i restorana “Troglava” sa pet zvjezdica, kao i veoma bogat zabavni program čija je priprema u toku”, kazali su za Dnevne novine iz kompanije Skijališta Crne Gore.

Generalni koncept razvoja Skijališta CG, kako ističu, ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih skijališta i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle.

Na svim ski centrima, kako navode, radiće se dodatni sadržaji za unapređenje ponude zabavni parkovi u okviru kojih će biti snow tubing sadržaji, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze, zip line… Trenutno se radi na proširenju skijaških staza na ski centru Kolašin 1600, čime će ovaj centar za predstojeću skijašku sezonu raspolagati sa dodatnih 4,5 km staza.

U skladu sa poslovnom politikom Vlade zaključno sa 2022. godinom biće uloženo oko 140 miliona eura u okviru prve faze koja se odnosi na Ski centar Kolašin 1600 gdje do sada imamo više od 30 miliona ugovora, od čega je već realizovano oko 17 miliona eura. Izgrađen je pristupni put u dužini od dva km, parking za dnevne skijaše, objekat bazne stanice, najmodernija šestosjedna žičara sa 4,5 km skijaških staza, a nabavljena je i sva prateća nužna oprema.

“Zaključeni su ugovori za izgradnju dodatnih šest km skijaških staza vrijednosti 1,2 miliona eura, zatim ugovor za izgradnju nove šestosjedne žičare K7 vrijednosti devet miliona, ugovor za izgradnju dodatnih 10 kilometara skijaških staza uz žičaru K7 čime će se uvezati ski centri Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Na lokalitetu Ski centra Kolašin 1450 gradiće se parking kapaciteta 1600 vozila, a ova projekat vrijedan je 5,5 miliona eura. U odnosu na postojeću infrastrukturu Ski centra Kolašin 14 50 već sljedeće godine imaćemo 45 km skijaških staza na tom lokalitetu”, kazali su iz Skijališta Crne Gore.

Na Ski centru Žarski čije se puštanje u rad očekuje 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 27 miliona eura, od čega je trenutno ugovoreno više od 16 miliona za novu šestosjednu žičaru, 10 km skijaških staza, baznu stanicu, dok su u toku radovi na izgradnji pristupnog puta od Mojkovca do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

“Na Ski centru Cmiljača čije se puštanje u rad očekuje do kraja 2020. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrijednost je 23 miliona eura, od čega je trenutno ugovoreno više od 17,5 miliona eura i to za izgradnju, nove šestosjedne žičare sa tri km skijaških staza vrijednosti osam miliona eura. U toku je tenderska procedura za izgradnju bazne stanice vrijednosti 1,8 miliona eura, kao i radovi na izgradnji pristupnog puta od Bijelog Polja do ski centra i telekomunikaciona i elektroenergetska mreža”, kazali su iz Skijališta CG.

U ovom periodu gradiće se, kako navode, još jedna šestosjedna žičara i najmanje 15 km skijaških staza kojima će biti uvezani ski centri Zarski i Cmiljača, čime će se dobiti ski centar sa 30 km skijaških staza.

Na ski centru Hjala i Štedim čije se puštanje u rad očekuje do kraja 2021. godine, za realizaciju prve faze procij enj ena vrij ednost j e 18 miliona eura. U toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Rožaja do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

“Ski centar Savin kuk na Durmitoru trenutno raspolaže sa dvije žičare i tri ski lifta koji opslužuju pet km skijaških staza. Za rekonstrukciju postojećeg skijališta predviđena je investicija od 27 miliona eura, a odnosi se na izgradnja nove šestosjedne žičare, zatim 4,5 km skijaških staza, akumulacionog jezera (čiji su radovi završeni), kao i izgradnju dijela novog pristupnog puta u dužini 1,5 km i parkinga. Zaključen je ugovor za izgradnju pristupnog puta do skijališta od regionalnog puta Nikšić – Žabljak vrijednosti 1,8 miliona eura”, kazali su iz Skijališta Crne Gore.