10-04-2024

Selektivnost građevinske inspekcije, SDT da reaguje

Zbog selektivnog pristupa pri pečaćenju gradilišta od strane inspekcije i sumnje na koruptivne radnje, bivši pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović pozvao je resorno ministarstvo i SDT da reaguju.

Selektivnost građevinske inspekcije, SDT da reaguje | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

U pojasu Budva centra se izvode radovi na iskopu dva velika objekta. Za objekat na Jadranskom sajmu, kompanija „Mia investments“, uprkos zabrani nadležnih organa, nije okončala radova na tom terenu, dok je na objektu „Avangard“ građevinska inspekcija zapečatila gradilište.

Bivši pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović, koji je prvi ukazao na nezakonitost izvođenja radova na Jadranskom sajmu, je za „Polis“ izjavio da smatra da je u pitanju selektivan pristup građevinske inspekcije, te da sumnja na korupciju.

“Jasno je čija je to nadležnost. To je nadležnost građevinsko - urbanističke inspekcije koja na nekoliko dopisa Opštine Budva dok sam još bio u Sekretarijatu, kao i nakon krivične prijave koju sam podnio protiv N.N. lica Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje, nije postupila po zakonu. Prema mojim informacijama, nisu ni izašli na teren, niti su sačinili zapisnik o inspekcijskom nadozoru. Ignorišu sve ono što i građani svakodnevno prijavljuju, jer se susrijeću sa selektivnošću u postupanju građevinske inspekcije. Ona promptno reaguje kada je u pitanju neki mještanin ili investitor koji ima građevinsku dozvolu, dok u konkretnom primjeru, kada je pala presuda Upravnog suda i nadležnog ministarstva, oni ne postupaju i na djelu je apsolutna selektivnost", kazao je on.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Zenović je istakao da nadležni ministar Janko Odović treba zajedno sa inspekcijom da izađe na teren i vidi šta može da zatekne na istom.

"Dvije hale koje su takođe ruinirane, ali prijete da se obruše u temeljnu jamu iskopanu na 30 metara, a sve se to dešava na očigled svih prolaznika, svakog dana, a od države nema nikakvih reakcija. Dobili smo samo informaciju da oni razmatraju sve činjenice i da će naknadno izaći na teren”, naveo je on.

Kako podsjeća Zenović, za 15 dana zvanično stupa na snagu zabrana gradnje u tom opštinskom području, te se postavlja pitanje šta će se desiti kada u oktobru ista prestane da važi.

“Plašim se da će oni već 15. oktobra da nastave sa radom na tom terenu, iako u pravnom sistemu više ne egzistira nikakva prijava gradnje za ta dva solitera. Ne pričamo o tome da li imaju pravo da grade na svojoj zemlji ili ne, ali ako ne posjeduju validnu dokumentaciju, to je krivično djelo. U svim opštinama oko Budve se svakodnevno podnose prijave protiv ljudi koji grade bez adekvatne dokumentacije. Jedino u Budvi, u samom centru grada na atraktivnoj lokaciji, nema nikakve reakcije od ministasrtva i inspekcije, iako su sami oborili tu saglasnost 2022”, kazao je
on.

Zenović je zaključio da je jedino rješenje da se pozove Specijalno državno tužilaštvo, kao i ostali nadležni organi koji treba da se uključe, kako bi se konačno saznalo o čemu je tačno riječ.