07-03-2015

Sertifikovano 28 organskih proizvođača

U Crnoj Gori je sertifikovano 28 organskih proizvođača, od čega je najviše iz oblasti ratarske i voćarske proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sertifikovano 28 organskih proizvođača | Radio Televizija Budva

U oblasti ratarske proizvodnje je sertifikovano 11 proizvođača, voćarske deset, stočarstva pet i dva u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, prenosi Pobjeda.

Poslednjih nekoliko godina, kako su naveli iz Ministarstva, povećao se dio organskih proizvoda u ukupnoj ponudi i sve ih je više na tržištu Crne Gore.

“Poznato je da organski proizvedena hrana sadrži i do 50 odsto više hranljivih materija, vitamina i minerala. U sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala, ostatke antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih ljekova, s obzirom da su ova sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji”, podsjetili su iz Ministarstva.

Sem toga, kako se dodaje, genetski modifikovani organizmi i njihovi proizvodi su zabranjeni u organskoj proizvodnji. Kada je riječ o domaćim organskim proizvodima dominaraju biljni proizvodi, najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda.

Prilikom kupovine organskog proizvoda, kako su naveli iz Ministarstva, treba obratiti posebnu pažnju na znak.

“Na proizvodu koji je organski mora stajati znak organskog proizvoda i kodni broj kontrolnog tijela, odnosno sertifikacione kuće koja je izdala sertifikat. U nazivu proizvoda nalaze se pojmovi organski, eko ili bio. Proizvodi koji na sebi imaju neki od ovih naziva moraju sadržati najmanje 95 odsto organskih sastojaka”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su savjetovali ,kako u Crnoj Gori još ne postoje specijalizovana prodajna mjesta samo za organske proizvode, da kupac bez obzira da li kupuje u velikim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane, obrati pažnju na to da li na ambalaži postoji znak organski proizvod i znak, odnosno logo sertifikacione kuće koja je odgovorna da prati cio proces proizvodnje.