16-12-2019

Šest razloga zašto bi ujutru trebalo da pijete toplu vodu sa limunom

Pročitajte zašto je sve zdrava vrlo jednostavna i svakoom pri ruci svakoga jutra.


Foto: ilustracija

Pospješuje probavu i varenje

Ne samo da topla voda stimuliše vaš želudac i rad crijeva, već se vjeruje da limun prečišćava jetru. Takođe, pomaže želudačnoj kisjelini u varenju hrane i eliminaciji toksina.

Citrusi poput limuna bogati su vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u prevenciji i lečenju prehlade, dok askorbinska kiselina pomaže apsorpciju gvožđa, koje takođe ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.

Alkalizje tijelo

Ukoliko je vaše tijelo u hroničnom pH disbalansu, podložno je različitim bolestima i infekcijama. Premda je limun kisjeo, on ima izuzetno alkalizujući efekt i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrednosti tijela, pogotovo ukoliko često konzumirate meso, sir i alkohol.

Detoksikacija

Limunada je prirodni diuretik, što znači da pomaže i omogućava lakšu eliminaciju toksina i otrova iz vašeg tela.

Daje vam energiju

I najveći ljubitelji jutarnje kafe su se odvikli od ove navike nakon nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Kombinacija limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku kiseonika u krv, zbog čega ćete se osećati odlično.

Utiče na dodatnu ljepotu i njegu vaše kože

Hronična dehidratacija isušuje vašu kožu i čini je ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete za njen zdrav izgled. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidanti djeluju protiv starenja i pojave bora.

U svakom slučaju možete biti kreativni i dodati npr. kriške limuna, đumbira, naradže, nane, što god vam prija i godi.
Izvor: menshealth