19-06-2019

Šest stvari koje nikada ne treba raditi prije spavanja

Na vaš san uticaće i to koliko ste aktivni bili, šta ste jeli i pili i koliko ste bili mentalno aktivni - posebno nekoliko sati prije nego što ste legli.

Šest stvari koje nikada ne treba raditi prije spavanja | Radio Televizija Budva

Spavanje je proces koji daje energiju našem tijelu za naredni dan, i veoma je važan za zdravlje. Zbog toga je veoma važno imati zdav san i ne buditi se prije vremena. Na vaš san uticaće i to koliko ste aktivni bili, šta ste jeli i pili i koliko ste bili mentalno aktivni - posebno nekoliko sati prije nego što ste se legli.



1. Upotreba tehnologije pred spavanje

Svjetlost ekrana vašeg telefona, tableta ili kompjutera će vas držati budne jer mozak misli da je to svjetlost dana. Uz internet vrijeme brzo prolazi, pa se lako može desiti da u jednom trenutku shvatite da je četiri sata ujutru.



2. Uspavljivanje na silu

Ukoliko pokušate da se na silu uspavate ostaćete budni. Ako ne možete da spavate, jedno od najboljih rješenja je da čitate knjigu ili radite nešto opuštajuće.



3. Konzumiranje velikih količina alkohola

Alkohol negativno utiče na REM fazu sna, koja je značajna za memoriju, koncentraciju i učenje.



4. Vježbanje

Vježbanje vas razbuđuje i priprema telo za dan, zato nikada nemojte trenirati pred spavanje.



5. Podizanje sobne temperature

Neki ljudi vole da zimi zagriju sobu na visoku temperaturu, međutim, naučna istraživanja su pokazala da je bolje spavati u hladnijoj prostoriji.



6. Dovesti svog ljubimca u krevet

Kućni ljubimci vam mogu poremetiti san, kao i donijeti alergije i druge tegobe.