17-01-2022

Šest tajni dugovječnosti najstarijih Japanaca

Nedavno je sprovedeno istraživanje kojim se utvrđivao uzrok dugovječnosti kod najstarijih Japanaca, a izdvojeno je šest uzroka.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Okinava je jedan od dijelova svijeta koji se naziva Plava zona - područje u kojem ljudi dugo žive. Život do 100. godine u ovom dijelu Japana je dvostruko učestaliji nego u kopnenom dijelu ove države.

Prvi razlog za to je očekivan - zdrava ishrana. Doktor Bredli Vilkoks, koji je bio u timu stručnjaka koji su istraživali uzroke dugovječnosti, napomenuo je da osnovu njihove ishrane čine biljne namirnice. To znači da jedu mnogo povrća i voća. Kako je kazao, dnevno jedu i do kilogram povrća, voća i mahunarki.

Osim toga, stanovnici Okinave praktikuju ono što se zove hara hachi bu ili da se jede dok se ne zadovolji 80 posto gladi.

Biti pozitivan ili pronaći svoj ikigai je drugi razlog dugovječnosti. Prema riječima doktora Vilkoksa, svi imaju pozitivan stav prema životu i ono što zovu ikigai - japanski izraz za osjećaj svrhe. Ispričao je da jedan 102-godišnjak svrhu pronalazi u brizi za njegove bikove. Pojedini svrhu pronalaze u porodici ili vjeri.

Ostati mentalno aktivan je treći razlog zašto stanovnici pomenutog japanskog ostrva dugo žive. U njihovom vokabularu ne postoji riječ za penzionisanje. Ako vole nešto da rade, onda to i rade. Doktor Vilkoks je podsjetio da time pozitivno doprinose svom ukupnom zdravlju.

Društvenost je četvrti razlog. Građani ovog dijela Japana imaju velike porodice i održavaju snažne veze. Druženja su učestala, posebno uz čaj.

Periodično promišljanje o uspostavljenim vezama s ljudima je peti razlog, dok je šesti izražena duhovnost. Duhovnost se provlači kroz generacije stanovnika Okinave.

Preostale Plave zone se nalaze u gradu Nuoro (Sardinija), grčkoj Ikariji, kostarikanskoj Nikoji i kalifornijskom gradu Lom Linda. U svim tim dijelovima svijeta stanovnici imaju čvrste porodične veze, ishranu čija je osnova povrće i voće i aktivan život.


(Klix.ba)