29-01-2023

Sezona na Žabljaku u punom jeku

Sezona na Žabljaku je u punom jeku, iako je ove godine zakasnila, i broj gostiju koji trenutno boravi u njemu na nivou je onog iz uporednog perioda prošle godine, kazala je direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Šarović Krgović.


Foto: Agencija CGNews

„Turističkoj privredi grada sada ide na ruku produženje školskog raspusta obzirom da su glavni gosti na Žabljaku u ovom periodu upravo domaći gosti“, kazala je Šarović.

Ona je istakla da je ovih dana Žabljak prepun i za očekivati je da posjeta sa početkom školske godine oslabi, nakon čega će se fokusirati na dane vikenda.

“Trenutno bilježimo skoro stoprocentnu popunjenost kolektivnog smještaja za dane vikenda, dok je radnim danima on na nivou od nekih 50 odsto”.

Šarović kaže da dobru posjetu očekuju i tokom frebruara mjeseca.

“Negdje polovinom narednog mjeseca očekujemo priliv gostiju iz Hrvatske, obzirom da školski raspust kod njih počinje oko 20. u mjesecu i već imamo najave posjeta. Početkom narednog mjeseca takođe ima već zakazanih određenih kongresnih dešavanje i seminara u gradu, što će jednim dijelom nadoknaditi izgubljeno zbog kašnjenja sezone”.


Foto: Agencija CGNews

Na skijalištu Savin Kuk podsjećaju da još na jesen sve bilo spremno za goste te da žale što snijega nije bilo ranije. Iako su gubici, kako kažu, nenadoknadivi, ipak se nadaju da će od sezone izvući najviše što mogu.

“Veoma smo zadovoljni brojem posjetilaca i skijaša koji su posjetili skijalište koje je ove godine otvoreno tek 20. januara. Gubici zbog kašnjenja sezone su veliki ali očekujemo ipak dobru posjetu i tokom februara i nadam se da ćemo uspjeti da servisiramo sve naše obaveze”, kazao je direktor Turističkog centra Durmitor Marinko Purić.

Visina sniježnog pokrivača u podnožju staze je oko 90 cm dok je u visočijim djelovima staze i visina snijega znatno veća i na nekim djelovima prelazi dva metra.

“Staze se svakodnevno uređuju, dobro su pripremljene i spremno dočekuju skijaše. Kada je riječ o infrastrukturi u funkciji je dvosjedna žičara, tri ski lifta i bebi lift. Cijene su oko 10 odsto visočije u odnosu na prošlu godinu, pa je tako ove godine dnevni ski pas 13 eura. I pored ovog povećanja i dalje smo najkonkurentnije skijalište u regionu”, poručio je Purić.

Turistička privreda grada trenutno je u pregovorima i skoro je izvjesno da će biti realizovan organizovani besplatan prevoz iz Podgorice do Žabljaka za dane vikenda.(Agencija CGNews)