23-01-2021

Sezonski grip još nije zvanično stigao

Niti jedan slučaj sezonskog gripa nije registrovan u Crnoj Gori do sada, a u laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) analizirano je svega 29 uzoraka.


Foto: Vijesti

“Od početka aktuelne sezone nadzora nad influencom, od 1. oktobra 2020. do 20. januara ove godine testirano je 29 uzoraka i svi su bili nagativni na influencu. Za sada nemamo laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od gripa”, odgovorili su “Vijestima” iz IJZ.

Vakcinacija protiv gripa počela je drugog novembra, a nabavljeno je 31.000 doza vakcine, što je za čak 40 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, zabilježen je nikad veći odziv građana, pa je “Montefarm” već nakon dva dana dobio zahtjeve od skoro svih domova zdravlja da su količine koje su planirane nedovoljne i da je vakcinacija iznad njihovih očekivanja. Zato je bilo potrebno nabaviti još 10.000 doza vakcine Vaxigrip Tetra, proizvođača Sanofi Pasteur- Francuska.

Ljekari su više puta upozoravali da je moguće da se koronavirus i sezonski grip jave u isto vrijeme, što bi otežalo liječenje pacijenata i opteretilo zdravstveni sistem.

Grip se, kao i koronavirus, detektuje PCR tehnikom u laboratorijama IJZ. Tokom 11 sedmica sezone gripa lani je preminulo sedam osoba, dok je virus laboratorijski potvrđen kod 495 osoba. Godinu ranije, u sezoni 2018/2019, zabilježen je 31 smrtni slučaj od gripa.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od posljednje sedmice prošle godine do 18. januara širom evropskog regiona prijavljeno je svega 415 slučajeva gripa. Polovina inficiranih ima virus gripa tipa A, a polovina tipa B. Pad broja inficiranih za 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine vjerovatno se desio zbog pandemije kovida-19 i mjera prevencije, tvrde iz Evropskog centra.

Mjere za sprečavanje koronavirusa mogu se odnositi i na grip. Opšte mjere prevencije prethodnih godina podrazumijevale su redovno provjetravanje prostorija i pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakta sa oboljelima i boravak u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi... Građanima se preporučuje i adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost, kao i dovoljno sna.

Najbolja mjera prevencije gripa je vakcina, koja je učinkovita 75 odsto, a savjetuje se starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima, osobama koje borave u kolektivnom smještaju, trudnicama, osobama sa hroničnim oboljenjima…


(Vijesti)