14-07-2020

Simović: Potreban dodatni oprez i odgovornost

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović pozvao je građane da disciplinovano poštuju mjere protiv širenja koronavirusa, navodeći da je danas situacija drugačija nego u prvom talasu i da su potrebni dodatna opreznost, odgovornost i solidarnost.


Foto: Gov.me

On je kazao da je sada, kada je neophodno obezbijediti uslove za opstanak ekonomije, potrebna druga vrsta discipline i odgovornosti, jer nema striktne mjere, kao što je „ostajanje doma“.

„Sada izlazimo da bi se radilo, jer se i ekonomijom brani javno zdravlje. Sada kada izlazimo iz doma i kad je potreba svih da se život normalizuje i da živimo s novom realnošću, treba nam disciplina, distanca, maska i disciplina higijene“, poručio je Simović.

Prema njegovim riječima, ovo je kriza koju niko nije mogao da predvidi i sa njom je potrebno suočiti se na krajnje odgovoran način.

„Znam da hoćemo i da možemo, jer smo uvijek pokazivali da smo najjači kada je najteže“, kazao je Simović u obraćanju javnosti.

On je rekao da u odgovoru na pandemiju istrajavaju brojne institucije iz zdravstvenog sistema, nadležne institucije sa državnog i lokalnog nivoa, posvećeni, odgovorni i požrtvovani pojedinci.

„Naši trenutni korona brojevi upućuju na potrebu dodatne opreznosti, angažmana, odlučnosti i odgovornosti, spremnosti na dodatnu samokontrolu, razumijevanje, zajedništvo i solidarnost“, istakao je Simović.

To su, kako je naveo, stvarni brojevi, kao što su bili i u prvom talasu, iako se tada pokušavalo polemisati sa njima sa raznih adresa.

„Naši brojevi nijesu izraz potrebe da se prilagode turističkoj sezoni, ne bi li se prikazala konkurentnost naše turističke destinacije. Oni nijesu ni predizborni, da bi se stvarala lažna slika, da bi se promijenili i prikazali neki drugi podaci, prije nego bi se osušilo mastilo na izbornim listićima“, dodao je Simović.

Oni su, kako je naveo, izraz stvarnog, stručnog i odgovornog registrovanja koronavirusa.

„Crna Gora je od početka imala pristup punog suočavanja sa realnošću, utemeljen na stručnim principima i nije skrivala i podešavala podatke. Od prvog dana naš odnos je principijelan i utemeljen na konzervativnom epidemiološkom pristupu – rekao bih najstrožem, ali i dugoročno najsigurnijem“, rekao je Simović.

On je zaključio da se Crna Gora uvijek najbolje motisivisala istinom i dodao da vjeruje da će se i sada mobilisati tom istinom i realnim prikazom.

„Potrebna nam je ta mobilnost, a ne neodgovorni pristup, da bi se kasnije otkrivale i priznavale greške“, poručio je Simović.





Izvor: Mina