25-11-2020

Sjećanje na Maradonu: Da nije bilo gladi nikada ne bih postao fudbaler

"Da nije bilo siromaštva i gladi, ja nikada ne bih postao profesionalni fudbaler. Braća, drugari iz naselja i ja smo bjesumučno trčali za loptom kako bi zaboravili na glad. Kada nismo imali šta da jedemo, roditelji su nas slali, takođe, na livadu da igramo fudbal" govorio je u skoro svakom intervjuu Dijego Maradona.


Foto: Getty Images

Iz Avelande, radničke četvrti Buenos Ajresa, izvukao ga je ujak Francisko Kornejo, bivši golman i pravi fudbalski fanatik. Poslije hormonalne terapije i fizičkog jačanja omaleni Maradona svoje prve fudbalske korake pravi u ekipi Argentinos juniorsa sa 16 godina, odakle, poslije pet godina i čak 115 datih golova, odlazi u legendarnu Boku Juniors.

"Između Boke i Rivera se ne bira" govorio je Maradona, jer svaki Argentinac, čistokrvni, navija za Boku. Mrzeo je Engleze i sve što ima veze sa ovom zemljom protiv koje je , baš u tom periodu Dijegove afirmacije, Argentina vodila rat oko Foklandskih ostrva. Nikada nije uzimao u razmatranje nijedan od brojnih klubova koji su mu nudili da zaigra u Prvoj ligi Engleske jer su oni za njega bili neprijatelji.

Upravo je sudbinu Engleza zapečatio na Mundijalu 1986.godine u Meksiku. Prvi gol koji je Maradona postigao rukom, sam ga je imenovao da je to bio pogodatak "Božijom rukom". A drugi, veleslalom sa svoje polovine i u momentu kada je predriblao čak sedmoricu protivničkih igrača i zvanično je najljepši gol u 20. vijeku. Na tom prvenstvu stekao je status BOŽANSTVA u domovini. Upravo na ovom šampionatu, Argentina je osvojila drugu i za sada poslednju, titulu svjetskog prvaka.

Igrao je i finale Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji, gdje je Argentina poražena minimalnim rezultatom od Zapadne Njemačke, a na šampionatu u SAD-u 1994.godine, gdje je bilo planirano da se oprosti od najdražeg dresa, suspendovan je nakon što je antidoping komisija utvrdila da je bio pozitivan na nedozvoljene supstance. Doping je, baš kao i fudbal, bio sastavni život Maradone, a u tome mu je parirao i nerazdvojni saigrač i prijatelj, Horhe Buručaga.

Maradona je svoju klupsku karijeru posvjetio u najvećoj mjeri Boki Juniors i Napoliju, iako je u Barseloni, za samo dvije godine, ostavio neizbrisiv trag. Ipak, ono što je u Napoliju napravio, niko nikada nije. Za vrijeme njegovog boravka na Sao Paoliju Napoli je dva puta osvojio titulu prvaka Italije u fudbalu jedan kup i jedan UEFA kup. To su i dalje najveći uspjesi ovoga kluba.

Pored fudbalskih rezultata, golova, asistencija u paklenoj konkurenciji u Seriji A, krajem '80-ih godina, Maradona je u velikoj mjeri donio slavu sastavu Opus, pošto je uz njihov hit "Life is life" na zagrijavanju 1989.godine cijela dva minuta žonglirao, piplao u ritmu ove numere koja će postati svjetski hit.

Kao trener predvodio je Argentinu 2010. godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi i tada je otvoreno pričao o svom jedinom legitimnom nasljedniku - Leo Mesiju. Ukazivao mu na svoje greške i odluke u karijeri i dobrim djelom učinio Mesija savršenom verzijom sebe samog. Nažalost, njegova epoha na selektorskom mjestu završila se upravo u Južnoj Africi gdje je Argentina eliminisana u četvrtfinalu. Igrači, posebno odbrambeni, su često isticali njegovo skromno trenersko znanje koje je posjedovao, te je pred presudni meč četvrtfinala protiv Njemačke njegova taktika bila svedena, manje više, na motivacioni govor: "Nema šta, samo idite da igrate fudbal i da pobjedite. Njemačka je jaka, ali i oni igraju fudbal, kao i mi." prenio je ovaj govor Gabrijel Hajnce.

U zadnjim danima života radio je i kao šef stručnog štaba u Argentinskom prvoligašu Gimnasiji La Plata. Navijači Gimnasije, kao i cijele Argentine, smatraju ga fudbalskim Božanstvom te su dizajnirali presto, fotelju u kojoj je, tokom utakmice, Maradona sjedio i komandovao.

Zvanično je poslije Pelea najbolji fudbaler svih vremena. Dijego je vreme provodio u Tigreu, u svom kraju San Andres.

Oporavljao se od nedavne operacije, kada je proveo nekoliko dana u bolnici zbog pada.

Maradona je umro u 60. godini života.


Dušan Vujović