08-02-2023

Sjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Na današnji dan 1984. godine na stadionu "Koševo" u Sarajevu u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene su 14. zimske Olimpijske igre. Na prvim olimpijskim igrama održanim u Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u istoriji ZOI.

Sjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu | Radio Televizija Budva

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini). To su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj komunističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara, održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).

Izbor Sarajeva za grada domaćina XIV zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. tokom 80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini. Gradovi protivkandidati bili su japanski Sapporo i švedski Göteborg. Nakon dva kruga glasanja Sarajevo je većinom glasova dobilo organizaciju ZOI 1984.

Putovanje baklje za ZOI 1984. počelo je u Olimpiji, a baklja je potom avionom stigla u Dubrovnik. Ukupna udaljenost koju je baklja prošla kroz Jugoslaviju iznosi 5.289 km (plus 2.879 km lokalnim putevima). Postojale su 2 glavne rute: jedna na zapadu (Split – Ljubljana – Zagreb – Sarajevo, dužine 2.602 km) i druga na istoku (Skopje – Novi Sad – Beograd – Sarajevo, dužine 2.687 km). Završna nositeljica baklje, od njih 1600, bila je umjetnička klizačica Sanda Dubravčić, koja je baklju preuzela od skijaša-trkača Ive Čarmana. Jedna od dvije originalne baklje danas se nalazi u jednoj privatnoj kolekciji u Žalecu u Sloveniji. Također, još 20 baklji nalazi se u Grčkoj u vlasništvu pojedinačnih sportista koji se bili nosioci baklje od drevne Olimpije do obližnjeg vojnog aerodroma, a zatim od atinskog aerodroma do stadiona Panathinaiko, gdje je održana ceremonija predaje olimpijskog plamena Olimpijskom komitetu.

Ceremonija otvaranja organizirana je na Stadionu Koševo, a u Ledenoj dvorani Zetra umjetničko klizanje, hokej (finale), ceremonija zatvaranja. Klizalište Zetra je bila rezervirana za brzo klizanje, Skenderija za hokej.

Na Bjelašnici je organizirano alpsko skijanje za muškarce, na Jahorni alpsko skijanje za žene. Na Velikom polju (Igman) su bili takmičari skijaškog trčanja, nordijske kombinacije (skijaško trčanje), biatlona, dok su Malom polju, na skakaonici na Igmanu, bile nordijska kombinacija (skokovi), skijaški skokovi. Olimpijska staza za bob i sankanje je bila na Trebeviću.

Održano je 39 takmičenja u deset disciplina u šest sportova.

Izvor: www.zoi84.ba