01-10-2021

Sjutra predstavljanje knjige ”Kulturno blago paštrovskih manastira” u Podgorici

Knjiga "Kulturno blago paštrovskih manastira" (mogućnost turističke valorizacije), autorke mr Lucije Đurašković, koju je objavila JU Narodna biblioteka Budve, biće predstavljena u subotu 2. oktobra u 19 časova na 15. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici.


Foto: Narodna biblioteka Budve

O knjizi će govoriti dr Predrag Zenović, mr Dobrila Vlahović i autorka mr Lucija Djurasković, a program će voditi Stanka Stanojević.

Uvodom u knjigu autorka između ostalog, ističe i sljedeće:

„Izbor teme Manastiri u Paštrovićima i mogućnost njihove turističke valorizacije je proizašao iz dugogodišnjeg sistematskog istraživanja manastirskih kompleksa na području Paštrovića iz ugla istoričara umjetnosti sa posebnim interesovanjem za mogućnost njihove zaštite i prezentacije kroz turizmološki aspekt koji bitno uključuje specifičnosti i mogućnosti za njihovu valorizaciju što bi značajno uticalo na razvoj kulturnog turizma i unapređenje turističke ponude paštrovskog priobalja, kao i cjelokupne budvanske regije, pa i šire. Sam predmet istraživanja je interdisciplinaran, a ovo obavezuje da se iz pozicije različitih disciplina (istorija, istorija umjetnosti, komparativna religija, etnologija) istraži i interpretira značaj sakralnog spomeničkog nasljeđa u Paštrovićima u odnosu na specifičnu turizmološku funkciju. Ovo posebno kada je riječ o području dijela priobalnog pojasa budvanske opštine kao po sebi atraktivnog prostora za razvoj niza različitih vidova turističke ponude, osobito kulturnog turizma", navodi autorka.