17-05-2023

Sjutra Treća strana ploče Pece Popovića u Narodnoj biblioteci Budve

Nova knjiga Petra Pece Popovića "Treća strana ploče" biće predstavljena u četvrtak, 18. maja u 20 časova u holu Akademije znanja u organizaciji Narodne biblioteke Budve i Fondacije Most iz Budve.


Foto: NBB

Nakon knjiga „Proleća u Topčideru“, „Tragovi u beskraju“ i „Čuvar buvlje pijace“ novinar i publicista Petar Peca Popović u izdanju KOV-a objavio je novo djelo, esejističku knjigu „Treća strana ploče“.

Na predstavljanju knjige u Budvi govoriće, pored autora, urednik izdanja Mihajlo Pantić, osnivač i urednik Radija Most Boban Jovanović, a moderator je Stanka Stanojević.

„U knjizi Treća strana ploče, u ličnoj, pomalo sentimentalnoj priči o minulim vremenima, Petar Peca Popović seća se kakav je bio rokenrol i kakva je bila popularna muzika u bivšoj zemlji, i, posebno, koliki je značaj rokenrol imao u životima ljudi iz tih vremena“ – bilježi Zoran Paunović, esejista i prevodilac.

Petar Peca Popović je rođen 1949. godine u Beogradu gdje je završio sve svoje škole. Prvi tekst objavio je aprila 1967. godine u dvonedjeljniku „Gong“. Kasnije je pisao u svim najvažnijim novinama zemlje u kojoj je rođen. Bio je glavni urednik dva najtiražnija lista u istoriji jugoslovenske rok periodike (Džuboks 1976-77) i Rock (1982-86). U kući Politika učestvovao je u pokretanju dva magazina (Intervju i Rock) i jednih dnevnih novina (Sportski žurnal), a organizovao je i niz velikih muzičkih događaja u Beogradu. Bio je uspješni licencni (1986-88) i neuspješni glavni i odgovorni urednik PGP RTS (1995).

Prvi muzički urednik prvog muzičkog radija u SFRJ (101 Radio Beograd, 1989). Autor najduže dokumentarne rok serije Televizije Beograd (Rokumenti, 1995).

Jedan od urednika u prvoj stvarno nezavisnoj televizijskoj kući druge Jugoslavije, sve dok nije zabranjena, (OK TV, 1989). U Zagreb, Skoplje i Split odveo je najveće muzičke karavane u dvadesetom vijeku. Jedan je od osnivača nezavisnog festivala klasične i savremene muzike BUNT, 2013. Beograd. Doživio da bude i urednik Zvezdine revije. Poznaje svih pet Zvezdinih zvijezda.

Predavao je u školama, fakultetima, zvaničnim i neformalnim mjestima.

U Srbiji i svijetu dobijao je nagrade, medalje, plakete i odlikovanja. Dobitnik je dvije godišnje nagrade Radio Beograda i jedne Studija „B“.

Knjige: “Rokopisi” ( Zepter Book, 2008), “Kikinda Short 04” (dvije priče – Kikinda 2010) i “Biti
Rokenrol” (koautor Mihajlo Pantić – Službeni glasnik 2011, tri izdanja), “Proleća u Topčideru” (KOV, 2020, pet izdanja), “Tragovi u beskraju” (KOV, 2021, četiri izdanja) i “Čuvar buvlje pijace” (KOV, 2022, četiri izdanja).

Napisao više desetina predgovora i pogovora za knjige iz oblasti popularne kulture.