26-05-2020

Skupštinska zasijedanja 29. maja pod šatorom

Nakon dobijanja detaljnih informacija od Instituta za javno zdravlje, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović odlučio je da se ispred zgrade Opštine Budva podigne šator površine 700m2. Na tom mjestu će 29. maja biti održane sjednice lokalnog parlamenta. Postavljanje montažnog objekta počelo je danas.


Foto: RTV Budva

"Tražio sam pojašnjenje od IJZ, kao i DZ Budva, prije sedam-osam dana, a gledajući da se ispoštuje razmak između odbornika i samih učesnika rasprave. To je nekih deset kvadrata po jednoj osobi. Takođe, uzeo sam obzir činjenicu da smo dužni, shodno članu 121 Poslovnika, da obezbijedimo i prisustvo javnosti i uživo emitovanje prenosa. Odlučio sam da se sjednice održe ispred zgrade Opštine i za to će u narednih par dana biti obezbijeđen adekvatan prostor. Stvorićemo sve pretpostavke i uslove da se ispune preporuke IJZ", istakao je Radović.



Video: RTV Budva

Na pitanje da li je šator bio idealno i jedino rješenje, šef lokalnog parlamenta u Budvi odgovara:

"Ovo je bilo jedino optimalno rješenje, iz razloga što nismo bili u mogućnosti da obezbijedimo javni prenos na nekim drugim lokacijama. I te lokacije nisu ispunjavale kvadraturu, i samim tim bile bi dosta skuplje nego što je ova danas, jer ćemo dosta opreme iskoristiti iz naše postojeće sale Skupštine opštine Budva", pojasnio je on.



Šator koji će obuhvatati prostor od 700m2, prema riječima predsjednika SO Budva, građane košta između 8,300 i 8,400 eura. Skupštinskom zasijedanju prisustvovaće 70 ljudi.

"Očekujem da će biti jedna konstruktivna rasprava. Kao predsjednik Skupštine, o čijem razrješenju će se raspravljati, ne želim da bježim od te rasprave nego, naprotiv, očekujem veoma dinamičnu i konstruktivnu raspravu u narednom periodu", zaključio je Radović.

O mjestu održavanja 30, 33 i 34 sjednice lokalnog parlamenta danas su se oglasili i iz Službe SO Budva. Oni su pojasnili da će se sjednice održati u montažno-demontažnom objektu i to u skladu sa usvojenim mjerama Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja, Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje Crne Gore za borbu protiv pandemije koronavirusa, koje ukazuju na nemogućnosti obezbjeđivanja propisanih uslova za održavanje sjednica Skupštine opštine Budva u postojećoj sali Opštine Budva.

Podsjećamo, za petak su zakazane tri sjednice.

Na prvoj će se, od 10 sati, diskutovati o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, a potom će, u 12 časova, uslijediti sjednica povodom inicijative Crnogorske za smjenu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića. Nakon toga, lokalni parlament izjasniće se, s početkom u 14 sati, i o inicijativi za smjenu predsjednika Krsta Radovića. Tu inicijativu podnijeli su odbornici iz redova DPS-a, Crnogorske, Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković.