16-01-2023

Slanina: Sve prednosti ove mnogima omiljene namirnice

Namirnica o kojoj je danas riječ posjeduje veliki udio masnoće, ali i soli, koja se koristi prilikom sušenja. Poznato je da je pretjerani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, kao što je visok krvni pritisak, visok holesterol, ali i razni oblici karcinoma. Ipak, slanina ima i određene pozitivne učinke po zdravlje.

Slanina: Sve prednosti ove mnogima omiljene namirnice | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Slanina je prilično hranljiva

Prosječna porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima za Healthline, sadrži:

37 grama visokokvalitetnih bjelančevina
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
Pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma

Međutim, sve hranljive materije koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Lijek za mamurluk

Slanina i druga masna hrana često se koriste kao kućni ljekovi za pomoć kod mamurluka. Dok visoke koncentracije soli i kalijuma u slanini mogu da pomognu u nadoknadi elektrolita izgubljenih uslijed dehidratacije i ublaže neke simptome mamurluka, nema naučnih dokaza da slanina zapravo liječi mamurluk.

Zadržavanje vode

Možda su vas već upozoravali da što više pokušate da je izbjegavate, no važno je znati da postoje i oni koji ne unose dovoljno soli putem hrane. Sportisti umiju da se oznoje i izgube toliko soli da uzrokuju neravnotežu elektrolita. Dijeta bogata natrijumom može da pomogne osobama sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) da upravljaju svojim simptomima.

U tim slučajevima, hrana s visokim udjelom natrijuma poput slanine može da pomogne ljudima da unesu dovoljno soli u svoju ishranu, posebno ako im se ne sviđa ukus kuhinjske soli koja se dodaje njihovoj hrani.

Ostale prednosti slanine

Ova namirnica nema ugljenih hidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osjećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.

Koliko slanine smijemo da jedemo?

Ipak, iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate potpuno da je izbacite iz ishrane. Zapravo, s vremena na vrijeme možete uživati ​​u slanini, sve dok je kombinujete s mnogo hranljivih i minimalno prerađenih sastojaka. Ako redovno jedete slaninu, pokušajte da smanjite unos što je više moguće, ali slobodno uživajte u njoj jednom ili dva puta nedjeljno. Dnevna okvirna preporuka je oko 30 grama slanine, odnosno 70 grama ukupno masnoća na dan.

Izvor: centarzdravlja.hr