21-03-2022

Šljivančanin: Sive ekonomije najviše u privatnom smještaju

Glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin saopštila je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da je siva ekonomija i dalje u velikoj mjeri zastupljena u privatnom smještaju, dok je ona smanjena u sektoru ugostiteljstva.

Šljivančanin: Sive ekonomije najviše u privatnom smještaju | Radio Televizija Budva

Arhiva, Foto: Mediabiro

"Siva ekonomija je još uvijek prisutna u privatnom smještaju u velikoj smjeri, a ista je situacija kad je u pitanju nautički turizam", kazala je Šljivančanin.

Nešto bolja situacija je u sektoru ugostiteljstvu.

"Kad je riječ o ugostiteljstvu procenat sive ekonomije je smanjen, kad govorimo o hotelima, restoranima, kafe barovima", istakla je Šljivančanin.

Komentarišući vikend kontrole, Šljivančanin je rekla da su sinoć došli iz Pljevalja, inspekcijske nadzore imali su u Nikšiću, te Ulcinju i Baru.

Akcenat je bio na upotrebi duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima: "Primijetili smo da su i gosti i ugostitelji prošle godine malo ležernije gledali na ovaj dio poštovanja zakona".

"Ne zaboravljamo ni sivu ekonomiju ako zateknemo da neki objekat radi bez odobrenja za rad ili ako se ne izdaju fiskalni računi. Svi takvi će biti sankcioni, i bili su tokom ovog vikenda. Tako smo ovog vikenda u Pljevljima imali pečaćenje jednog ugostiteljskog objekta", rekla je Šljivančanin.

Istakla je da su, zajedno s kontrolama u Ulcinju i Baru, izrekli pet hiljada novčanih kazni: "Podnijeli smo šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka". Najčešće su neprivalnosti korišćenje duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima.