22-07-2021

Slučajevi izbjegavanja plaćanja boravišne takse i prijave gostiju i dalje prisutni

Prijava gostiju i uplata boravišne takse su teme koje su aktuelne svake turističke sezone. Iz TOB-a apeluju na sve vlasnike privatnog smještaja, ali i same turiste, da redovno prijavljuju boravak i uplaćuju boravišnu taksu, jer se nerijetko susrijeću sa nepoštovanjem tog pravila, što iziskuje sankcije najčešće u vidu novčane kazne.

Slučajevi izbjegavanja plaćanja boravišne takse i prijave gostiju i dalje prisutni | Radio Televizija Budva

Prijavu gostiju i boravišne takse vrše vlasnici privatnog i hotelskog smještaja osim ukoliko nijesu u mogućnosti, tada se gosti mogu i sami prijaviti uz dokaz gdje i kod koga su smješteni, uplata se vrši u roku od 24h.

"Shodno zakonu o strancima rok za prijavu je 12h od ulaska u zemlju, ukoliko gost dođe danas može se prijaviti danas i sjutra, dok se dolasci vikendom prijavljuju u ponedjeljak", kazala je za Polis, PR TOB-a, Ivana Rebić.

Za prijavu gostiju potrebna je određena dokumentacija kako samog gosta tako i onoga kod koga je gost smješten ustiče Rebić.

"Prilikom prijave potrebno je da gost posjeduje ličnu kartu ili pasoš, dokument sa kojim je ušao u zemlju, ime i prezime stanodavca, adresu i matični broj stanodavca. Ukoliko stanodavac nije fizički prisutan potrebno je posjedovati list nepokretnosti, rješenje o porezu, ili rješenje o ugostiteljskoj djelatnosti ili neki drugi dokaz o stanodavcu", kazala je ona.

Kada je riječ o boravišnoj taksi ona se uplaćuje do 17.30h, na svim infopunktovima TOB-a, iznos takse zavisi od uzrasta djeteta ili odrasle osobe.

"Za djecu 12 godina boravišna taksa se ne naplaćuje, lica od 12 godina plaćaju 0,50 centi, dok lica starija od 18 godina plaćaju jedan euro po danu", istakla je Rebić.

Još uvijek postoje slučajevi izbjegavanja plaćanja boravišne takse i prijavljivanja gostiju, za šta su kako Rebić ističe nadležni, turistička inspekcija, Uprava lokalnih prihoda, i granična policija odsjek za strance. Kako navodi saradnja TOB-a sa ovim organizacijama je na izvanrednom nivou.

"Naše službe svakodnevno sarađuju sa Sekretarijatom za privredu, turističkom inspekcijom i Upravom lokalnih javnih prihoda kao i Ministarsvom unutrašnjih poslova, tačnije sektorom za opšte poslove i sektorom za strance", kazala je.

U slučaju da je inostrani državljanin koji je ušao u zemlju, vlasnik nekretnine u našoj zemlji, vrši se smao njegova prijava dok se boravišna taksa ne naplaćuje, a u tom slučaju neophodno je da ta osoba sa sobom ponese i list nepokretnosti i lična dokumenta kako bi se utvrdilo vlasništvo nad nekretninom.

Krajnje sankcije za neprijavljivanje gostiju i uplaćivanje boravišne takse jesu novčane kazne, dok kod vlansika privatnog smještaja može doći i do zabrane obavljanja djelatnosti.