08-08-2023

Službe Komunalnog preduzeća u Budvi završile četvrti ciklus zaprašivanja odraslih jedinki komaraca

PR Komunalnog preduzeća Budva, Aleksandra Rajković kazala je da je planirano sedam ciklusa zaprašivanja odraslih jedinki komaraca kao posipanje larvi, te da su do sada sproveli četiri ciklusa.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Od aprila mjeseca radili smo svaki put i larvicidni tretman, odnosno suzbijanje larvi komaraca posipanjem granulama u svim stajaćim vodama. 10-12 avgusta krećemo sa petim ciklusom adulticidnog tretmana, do tada ćemo raditi svakako i larvicidni kadea ćemo posipati granule u svim stajaćim vodama. U planu je da se odradi i sedam ciklusa adulticidnog tretmana koji će trajati sedam do osam dana, u zavisnosti od vremenskih prilika. Između svakog ciklusa napraviće se pauza od petnaestak dana"

Sugrađani postavljaju pitanja o učinkovitosti tog tretmana, a Rajković objašnjava:

"Svakako da se učinkovitost kod zaprašivanja bolje vidi u ovim mjesecima kada su temperature veće, pa i ako dođe do kišnih dana, isušivanje svih stajaćih voda je brže. Ali, nerealno je krenuti sa zaprašivanjem od avgusta, tako da smo to radili od aprila kroz larvicidni tretman. Međutim, sada će se taj učinak negdje mnogo bolje vidjeti i mnogo će biti manja "najezda" ove vrste insekata"