03-06-2019

Šnenokle ili paradižot: Recept od samo pet sastojaka koji nas vraća u bakinu kuhinju

Paradižot ili šnenokle jedan je od onih dezerta koje su spretne domaćice, naše mame i bake, znale napraviti od samo nekoliko sastojaka koji su gotovo uvijek u svakom frižideru.

Šnenokle ili paradižot: Recept od samo pet sastojaka koji nas vraća u bakinu kuhinju | Radio Televizija Budva

Paradižot je recept poznat širom svijeta.

Englezi ga zovu floating island (plutajuće ostrvo), Francuzi les œufs à la neige(snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (takođe snježna jaja), a Poljaci zupa nic(ptičje mlijeko). Ova jednostavna i ukusna poslastica idealna je za dane kada nam se jede nešto slatko, a nemamo puno sastojaka za kolače u kući. Oni malo stariji sigurno se sjećaju osjećaja kada bi ljeti po dolasku kući sa mora u frižideru ugledali punu zdjelu hladnog paradižota.

Sastojci: 

- 3 žumanca
- 4 kašike šećera
- 1/ 2 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 5 bjelanaca
- petit beurre keks

Priprema:

1. Žumanca sa šećerom izmiksajte do guste smjese, mlijeko stavite u lonac sa dvije kašike šećera u koje ste dodali vanilin šećer. Pustite mlijeko za provri.

2. Napravite snijeg od bjelaanaca, keks izlomite u veliku staklenu posudu.

3. Kaśikom odvajate snijeg od bjelanaca i nakratko stavljajte u uzavrelo mlijeko, kuglice od snijega nakon minute okrenite na drugu stranu dok ne povećaju volumen i odmah ih slažite na keks.

4. Smjesu žumanaca i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne. Prelijte preko kuglica od snijega i stavite u frižider na 3 sata da se sve hladi. 

5. Na kraju pospite po želji naribanom čokoladom i za intenzivniji ukus dodajte par kapi ruma.

Prijatno!