03-09-2019

Snobizam, nastao u starom vijeku, održao se do danas

Snobizam nije skorašnja društvena pojava. Različite varijante snobizma su uočene u starom vijeku, renesansi i XVIII vijeku.

Snobizam, nastao u starom vijeku, održao se do danas | Radio Televizija Budva

Kao društveni fenomen nastaje u drugoj polovini XIX vijeka, kada su kraljevi i dvorovi izgubili pređašnji značaj, ali svi kultovi, običaji, ceremonije koji su stvarani vjekovima nisu mogli lako da nestanu. Iako je snobova bilo uvijek, to je pojava koja je posebno izražena u modernom društvu.

Britanski filozof Alen de Boton ističe da se kroz istoriju snobovi mogu naći u različitim istaknutim grupama, zavisno od promjene distribucije moći. Oni se nalaze u rasponu od vojnika u Sparti, 400. godine prije nove ere, preko biskupa u Rimu, 1500, pjesnika – Vajmar, 1815, do farmera – Kina, 1967. godine.

Snobizam kao pojava karakterističan je za uspinjanje iz niže u višu klasu na vertikalnoj hijerajhijskoj ljestvici.

Snob se često određuje kao osoba koja smatra ljude inferiornim u odnosu na sebe na osnovu širokog spektra razloga, kao što su pretpostavljeni intelekt, bogatstvo, obrazovanje, porijeklo. Težnja ka izuetnosti obilježava skoro sve njene postupke.

Korijen riječi snob nalazi se u latinskom jeziku sine nobilitate – neplemić, građanin bez plemićkog porijekla. Oksfordski rječnik engleskog jezika nalazi pojavu riječi snab u dokumentu iz 1781. godine, sa značenjem obućar škotskog porijekla. Poznatija, iako danas diskreditovana priča o poreklu govori da je izraz snob korišćen u renomiranoj engleskoj srednjoj školi Iton u XIX vijeku, kada su sinovi iz novoobogaćenih građanskih porodica u većem broju počeli da se upisuju u ovu školu. Uz ime dječaka iz građanskih porodica je tada dopisivano snob. U našem jeziku se za ovu osobu kaže da je pokondirena tikva ili skorojević, u identičnom značenju kao i izraz snob.

Vrijeme snobova je karakteristično za prelazne periode u društvu, kada jedna društvena klasa zamjenjuje drugu klasu na čelu društva, nova klasa se nije još dovoljno emancipovala, stvorila sopstvenu kulturu, afirmisala svijest o sebi, a stara klasa ne može da se pomiri sa svojom sudbinom da mora da se povuče. Engleski pisac Vilijam Mejkpis Tekeri u svojim djelima “Knjiga o snobovima” i “Vašar taštine” pomaže da se bolje razumije priroda snobizma, a snoba definiše kao “osobu koja se ponizno divi onome što ne razumije“.



CDM