25-01-2024

Sočna krilca u slatko-kisjelom sosu

Ukus piletine nikada ne može da dosadi, a možete da je spremite na milion načina.


Printscreen: YouTube/Appetizing - Meat Recipes

Bijelo meso se najčešće jede, ali krilca su mnogo sočnija i ukusnija. Ako želite da ih pripremite kao profi kuvar, onda vam predlažemo ovaj recept.

Napravite krilca u slatko-kisjelom sosu koja će se definitivno dopasti svima. Služite sa kuvanim pirinčem.

Sastojci:

- 2 kg krilaca

- 40 ml ulja

- 1 kašičica slatke paprike

- 1 kašičica bijelog luka u prahu

- 20 g putera

- 1 šargarepa

- 200 g pirinča

Za preliv:

- 4 čenova bijelog luka

- 100 ml vode

- 1 kašika soja sosa

- 1 kašika meda

- 1 kašičica ulja

- 1 kašika sirćeta

- 1 ravna kašika skroba

- malo tucane paprike

Priprema:

Isijecite kost krilicima, pa poređajte u posudu očišćena krilca. Zatim prelijte uljem, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i bijelim lukom u prahu. Sve dobro izmiješajte i poređajte krilca na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

U šerpi istopite puter, pa dodajte rendanu šargarepu i malo propržite. Zatim dodajte pirinač, sipajte 400 ml vode i posolite. Poklopite i kuvajte na nižoj temperaturi nekih 15 minuta.

U šerpi pomiješajte isječeni bijeli luk, sipajte vodu (100 ml), a zatim i sojin sos i med. Nakon toga sipajte ulje, sirće i skrob, a onda sve dobro promiješajte da se sastojci lijepo sjedine.

Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte i tucanu papriku i lijepo promiješajte. Okrenite meso na drugu stranu, pa premažite dobijenim sosom.

Vratite u rernu i pecite još 7 minuta na 200°C. Ponovo okrenite meso i premažite dobijenim sosom. Vratite u rernu na još 7 minuta.


(Mondo)