03-08-2022

Spomen dom “Crvena komuna” – centar kulturnih zbivanja u Petrovcu

Spomen dom “Crvena komuna” centar je kulturnih zbivanja u Petrovcu. U njoj se nalazi galerija “Marko Krstov Gregović”, Spomen-soba o petrovačkoj „Crvenoj komuni“, kino sala koja raspolaže sa 160 mjesta i biblioteka. Tu su i brojne druge prostorije koje su, kako u kulturnoj, tako i administrativnoj funkciji građana ovog dijela budvanske opštine.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Obilazak Crvene komune ekipa emisije “Naše ljeto” započela je u galeriji koja nosi naziv po Marku Krstovom Gregoviću (1867 – 1941), poznatom akademskom slikaru iz Petrovca. Poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve Milica Stanić Radonjić pojasnila je da je riječ o glavnoj izložbenoj galeriji, a osvrnula se i na interesantne momente iz Gregovićeve biografije.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

“On je prvi školovani likovni umjetnik sa ovih prostora. Rođen je u bogatoj porodici u Petrovcu, a školovao se u brojnim evropskim akademijama. Međutim, vuklo ga je da se vrati na ovaj prostor i može se reći da je prva likovna izložba na Cetinju bila u njegovoj organizaciji. Kasnije ga je put odveo u Beograd. Stvaralaštvo Marka Krstova Gregovića bilo je bogato, tu su bile brojne tehnike i metode slikanja, ali nije mnogo ostalo sačuvano. Mi danas u Crvenoj komuni čuvamo njegovo djelo “Akt”, po kome ime nosi i naše Međunarodno bijenale akta, koje okuplja umjetnike iz čitvog svijeta. Mi radimo na tome da se što više njegovog stvaralaštva pronađe, otkupi i bude dio naše trajne zbirke, kako bismo mu posvetili zasluženi prostor i mjesto gdje će moći da se nađe njegova mala zbirka, u svakom trenutku dostupna javnosti”, istakla je Stanić Radonjić.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Ona je podsjetila da svi građani i posjetioci budvanske rivijere mogu posjetiti aktuelnu Retrospektivnu izložbu Dragana Mijača Brileta, koja je upriličena polovinom jula povodom 40 godina umjetnikovog stvaralaštva, a biće otvorena do 15. avgusta.

“Dragan Mijač Brile je stvaralac iz Buljarica, naš kolega kustos u galeriji “Marko Krstov Gregović”. Njegovi radovi su postavljeni u dvije galerije, desno i lijevo na ulazu, kao i na spratu i kroz hodnike. Stvaralaštvo je bilo preobimno da bi stalo u jednu standardnu postavku, pa otud i slike naslonjene na zidove, skulpture svuda u svakom ćošku. On je poznat po tehnici slikanja mastilom sipe i hobotnice, to je vrlo prepoznatljivo. Njegovi radovi su obišli svijet, imao je preko 30 samostalnih izložbi i nebrojeno puno grupnih. Osnivač je upravo i Međunarodnog bijenala akta “Marko Krstov Gregović” i međunarodne likovne kolonije “Buljarica Art” koja funkcioniše već 27 godina. S obzirom na obim njegovog stvaralaštva, ne znam ni da li smo uspjeli baš sve da predstavimo”, kazala je poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

U Spomen-sobi čuvaju se fotografije i dokumenta relevantni za period osnivanja Crvene komune.

“Na ovom mjestu 1920. Godine osnovana je prva komuistička opština na Jadranu i ona je trajala malo duže od godinu dana i onda je raspuštena. Ono što je nasleđe komunističke opštine jeste kompletan spektar vrijednosti i prinicpa. Kasnije su ti isti ljudi nosili narodno-oslobodilački pokret za vrijeme Drugog svjetskog rata u ovim krajevima. U Spomen-sobi se nalaze sva relevantna dokumenta iz ovog perioda.”

Kino sala broji 160 mjesta, a kako pojašnjava Stanić – Radonjić prvobitna namjena je bila bioskopa, ali se sada koristi i u brojne druge svrhe.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

“Ovdje se održavaju koncerti, promocije književnih djela, predstave za djecu i odrasle, često i zimski programi “Grad teatra”. Ona je zaista jedna multimedijalna sala, a posebno nam je drago jer je često ispunjena koncertima djece Škole za osnovno muzičko obrazovanje, tako da je u većem dijelu godine sala u funkciji i predstavlja jedan još uvijek nedovoljno iskorišćen potencijal Petrovca.

Sala je potrebno veliko renoviranje i prilagođavanje potrebama današnjice, a u Spomen domu “Crvena komuna” nadaju se da će u skorijoj budućnosti uspjeti da dobiju salu u kojoj će moći 365 dana u godini da imaju programe, da će Petrovac dobiti bioskop koji zaslužuje i malo pozorište.


M.S.