14-03-2015

Srušio se vojni helikopter, nema preživjelih

Helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu. Nakon izvršenog uviđaja konstatovano je da nema preživjelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Srušio se vojni helikopter, nema preživjelih | Radio Televizija Budva

U helikopteru je bilo sedam osoba - beba, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara, nezvanično saznaje Radio Televizija Srbije.

Vojna transportna letjelica "Mi-17" angažovana u akciji spašavanja bebe stare pet dana stigla je do Beograda sinoć oko 22 sata, ali je bila prinuđena da zbog loših vremenskih uslova kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mjestom za slijetanje.

Helikopter je nestao sa radara poslije ponoći, kada je izgubljen i kontakt sa posadom.

Ubrzo je pokrenuta potraga, a letjelica je pronađena u blizini aerodroma, pored auto-puta.

Uzrok nesreće su najvjerovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letjelica ostala bez goriva.

"Naš helikopter, kojim je životno ugrožena beba transportovana iz Raške, pao je u širem reonu aerodroma Surčin. Više detalja naknadno", objavljeno ja na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Akcija spašavanja počela je oko 21 čas, kada je odron presjekao put sanitetu koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu. Dijete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju.

Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a reagovali su i ministri odbrane i zdravlja.

Letjelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je trebalo da dijete bude prebačeno na Institut za majku i dijete, ali su vremenski uslovi onemogućili slijetanje, da bi iza ponoći helikopter nestao sa radara.

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma "Nikola Tesla" ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

Foto: RTS