04-05-2021

Srzentić: Priča o PayPalu zatvorena

Pitanje proširivanja saradnje sa PayPalom je zatvoreno, a u toku su pregovori sa drugom kompanijom koja će crnogorskim građanima i privredi omogućiti potpunu uslugu online plaćanja, saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Srzentić: Priča o PayPalu zatvorena | Radio Televizija Budva


Foto: Ministarstvo javne uprave

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da su na početku rada Vlade prepoznali to pitanje kao biznis barijeru.

“Pitanje proširivanja saradnje sa PayPalom je zatvoreno. Sa kolegama iz ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja ušli smo u pregovore sa drugom kompanijom koja će našim građanima i privredi omogućiti potpunu uslugu online plaćanja”, rekla je Srzentić.

Imajući u vidu da razgovori još traju i zbog povjerljivosti informacija tokom samih pregovora, Srzentić nije mogla u ovom trenutku da otkrije više informacija.

Kako je kazala, pandemija koronavirusa je podstakla i ubrzala digitalnu transformaciju u svim oblastima, dok je posebno digitalni odgovor na krizu bio neophodan u oblasti zdravstva i obrazovanja, kako bi se građanima obezbijedila brza zdravstvena usluga, a đacima učenje na daljinu.

„Kada govorimo o zdravstvu, bitno je pomenuti da smo u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, ali i privatnim i civilnim sektorom, kreirali dvije nove platforme. Jedna je covidodgovor.me, vebsajt putem kojeg se građani mogu prijaviti za proces vakcinacije, kao i pratiti sve najnovije informacije u vezi sa opštom imunizacijom stanovništva i borbom protiv korona virusa. Takođe, uspostavili smo Call centar 1717 kako bi građani mogli i telefonskim putem da se prijave za vakcinaciju“, navela je Srzentić.

Ona je navela da u Ministarstvu prepoznaju da postoji velika potreba građana u oblasti digitalizacije zdravstva.

Taj resor će, u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, analizirati i identifikovati koji su to servisi koji najviše interesuju građane i koji su im najpotrebniji kako bi mogli da pomognu u njihovom kreiranju i realizaciji.

Ona je saopštila da je Strategija razvoja informacionog društva od 2016. do prošle godine i njeno ostvarenje i rezultati poslužili kao osnova za pripremu strategije digitalne transformacije Crne Gore od naredne do 2026. godine čija je izrada u toku. U isto vrijeme, pored te strategije, započet je i rad na izradi strategije sajber bezbjednosti Crne Gore za isti period.

„Veoma smo zadovoljni kako je privreda odreagovala i uključila se od samog početka u proces konsultacija. Ovo je dokument kojim treba da utvrdimo strateški okvir digitalne transformacije u naredne četiri godine“, dodala je Srzentić.

Ministarstvo je objavilo i javni poziv za učešće predstavnika nevladinog sektora u radnoj grupi i počelo aktivnosti na izradi analize i studije koje će pokazati trenutno stanje i nivo digitalizacije u Crnoj Gori, kao i predloge za unapređenje u određenim oblastima.

Na pitanje koje nove digitalne servise mogu očekivati crnogorski građani u skorije vrijeme, Srzetnić je odgovorila da Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija kontinuirano radi na razvoju novih elektronskih servisa i digitalnih alata.

„Razvili smo veb aplikaciju eFaktura koja nudi besplatan servis za fiskalizaciju bezgotovinskih faktura. Trenutno je u testnoj fazi razvoja i biće namijenjena malim privrednicima i preduzetnicima. Takođe, razvili smo veb platformu ObavijestiMe koja će doprinijeti boljoj i efikasnijoj komunikaciji javnih institucija sa građanima“, objasnila je Srzetnić.

Prema njenim riječima, SMS porukom ili mejlom građani će biti obaviješteni o brojnim servisnim informacijama u organima državne uprave ili lokalnim samoupravama, statusima transakcija, javnim pozivima i ostalim informacijama.

„Pokrenuli smo portal e-Firma na kojem je omogućena online registracija preduzeća, a postojećim firmama omogućeno je da online podnose i dobijaju zahtjeve za potvrde u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) i Upravi javnih prihoda“, saopštila je Srzentić.

Takođe, radi se i na razvoju veb platforme IskorisTIprilike koja će biti interna poslovna mreža za državne službenike i koja će doprinijeti usavršavanju njihovih znanja i njihovom karijernom razvoju.

Srzetnić je saopštila i da je u okviru projekta koji Crna Gora realizuje sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a uz podršku Evropske unije (EU), napravljena lista od deset prioritetnih novih elektronskih servisa na portalu eUprave, koji su prepoznati kao važni za građane i privredu.

Kao neke od usluga koje je potrebno razviti u narednom periodu, Ministarstvo je prepoznalo usluge e-Upisa na fakultete, elektronsku prijavu za identifikacione dokumente i pasoše, omogućavanje građanima da se prijave za novu vozačku dozvolu elektronski, eZapošaljavanje, eIspit, elektronska registracija rođenja i smrti, elektronska prijava vjenčanja.

„Kada je u pitanju biznis sektor, pokušaćemo da realizujemo elektronsku prijavu zaposlenih, dalji razvoj elektronske registracije preduzeća i drugo. Sve ove usluge će se realizovati sa nadležnim institucijama, prije svega, kroz detaljnu analizu procesa i prepoznavanja eventualnih barijera u normativnom dijelu“, zaključila je Srzetnić.


(MINA Business)