12-03-2022

Šta je bergamot i za šta je sve dobar

Da li znate šta je bergamot? Citrusno drvo sa malim bijelim mirisnim cvjetovima, istoimenim plodom koji je malo izdužen i podsjeća na krušku, predstavlja uspjelu kombinaciju dva citrusna drveta, divlje pomorandže i limete.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Prema dostupnim podacima, postojbina bergamota je iz istočnih djelova Azije ili je nastalo namjernim ukrštanjem određenih citrusnih vrsta.

Kora ploda je neravna, ima izgled manje pomorandže, ali je zato boja ploda u predivnoj zeleno-žućkastoj boji limete. Sam svježi plod se ne jede. Ovo citrusno drvo se gaji u cijelom mediteranskom pojasu i koristi u Turskoj, Francuskoj, Italiji. U oblastima oko Kalabrije mogu se vidjeti nepregledni zasadi plantaža, samim tim Italijani danas imaju primat u proizvodnji ovog citrusa.

Dugo vremena je aroma i miris ovog ploda u upotrebi, datira još iz ranog 15. vijeka, gdje se prvenstveno za potrebe medicine koristilo esencijalno ulje dobijano iz kore ploda. Nekoliko vjekova kasnije esencija bergamota počinje da zauzima ozbiljno mjesto kao sastojak u proizvodnji parfema, daje notu elegancije i svježine. Ulje se dobija hladnim cijeđenjem kore, za proizvodnju jednog litra esencijalnog ulja potrebno je do 200 kg kore ploda.

Upotreba u medicini

Poznata su antibakterijska i antivirusna svojstva bergamota koja djeluju na kožu, tako da se esencija može naći u proizvodima za njegu tijela. Kap ulja će nam pomoći kod zacjeljivanja rana.

Nekoliko kapi esencijalnog ulja mogu nam pomoći kod kardiovaskularnih bolesti, poboljšati varenje i smanjiti nadutost stomaka. Zatim je koristan kao analgetik protiv bolova različitog porijekla, dobar je za preventivu od dijabetesa.

Eterična ulja – za podizanje raspoloženja

Miris bergamota je tako divan i osvježavajuć da nam u trenutku podigne raspoloženje. Ako utrljamo kap etarskog ulja u dlanove i duboko udahnemo miris nakon buđenja, sigurno ćemo sa više energije i elana obavljati dnevne obaveze. U aromaterapiji miris bergamota se preporučuje kao prirodni antidepresiv, pozitivno utiče na potištenost kod ljudi, na uznemirenost, utiče na smanjenje anksioznosti, razdražljivosti. U Maroku se etarsko ulje koristi protiv nesanice, nanosi se po kap ispod nozdrva i duboki san je zagarantovan.

Čaj

U čemu je razlika planetarno poznatog engleskog čaja Earl Grey u odnosu na druge mješavine crnog čaja. To je upravo prepoznatljiva aroma bergamota koja je opstala do današnjih dana kao jedna od popularnijih aroma čajeva u samoj Engleskoj, čija je potrošnja na zavidnom nivou.

Upotreba u kulinarstvu

Plod bergamota može da se kandira, želira, dok se arome dodaju kod pripreme ratluka, kod spravljanja slatka, dodatak čaju, pravljenju bombona (Bergamote de Nancy).