25-02-2023

Šta je mindful roditeljstvo?

Imate djecu i čini vam se da ste van kontrole i da su vam neophodne dodatne smjernice? Niste sami. Sljedeći put kada se suočite sa situacijom koja je za vas frustrirajuća, važno je da odvojite trenutak i udahnete duboko, i tome nas upravo uči mindful roditeljstvo.

Šta je mindful roditeljstvo? | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Kako izgleda mindful roditeljstvo

Mindfulness je življenje u trenutku. To znači da ste svjesni gdje se nalazite, šta mislite i kako se osjećate, spolja i iznutra. I ne samo to, mindfulness se odnosi i na to kako gledate na svijet – sa manje osuđivanja i više prihvatanja. Ideja o uvođenju svijesti u sadašnji trenutak je srž budističke meditacije, praktikuje se i proučava vjekovima.

Ideja o mindful roditeljstvu postoji od 1997. godine i u suštini zasniva se na uvođenju principa mindfulness-a na mnoge porodične situacije koje ponekad čine da se osjećate frustrirano.

Mindful roditeljstvo je promišljena reakcija na ponašanje ili postupke vašeg djeteta. Njegovanje odnosa na ovaj način može pomoći u jačanju veze između djeteta i roditelja.

Ovo ne znači da uvijek morate pozitivno da razmišljate jer roditeljstvo nije samo sreća, sreća, radost. Radi se o tome da se zaista angažujete u sadašnjem trenutku i da ne dozvolite da emocije ili traume iz prošlosti ili budućnosti utiču na vaše iskustvo i, što je još važnije, na vašu reakciju. Možda ćete i dalje odgovarati ljutnjom i frustracijom, ali ne automatski.

Tri osnovna faktora mindful roditeljstva

Mindful roditeljstvo zasniva se na tri ključna faktora, a to su: svjesnost i obraćanje pažnje na sadašnji trenutak, usmjerenost i razumijevanje ponašanja i na trećem mjestu neosuđujući, saosjećajni i prihvatajući stav kao odgovor. Šta ovo tačno znači?

Da bismo tri ključna faktora dodatno objasnili, moramo da shvatimo da mindful roditeljstvo uključuje i određene vještine:

Slušanje

To znači da zaista slušate drugu stranu i dajete joj svoju punu pažnju. Ovo zahtijeva praksu i ogromno strpljenje. Slušanje se prenosi i na okolinu – oslušnite sve oko sebe i svog djeteta: prizore, mirise, zvukove.

Prihvatanje bez osude

To znači da svakoj situaciji pristupite bez osuđivanja sopstvenih osjećanja ili osjećanja vašeg djeteta. To takođe znači da zaboravite na nerealna očekivanja od vašeg djeteta. To je “prihvatanje onog što jeste”, i to i jeste vaš cilj.

Emocionalna svijest

Dijete vidi i osjeća ono što roditelj radi, zato je oblikovanje emocionalne svijesti ključno da bi vaše dijete naučilo da uradi isto. Uvijek će postojati emocije koje utiču na svaku situaciju, bilo da su one duboke davno nastale ili su prolazne emocije.

Samoregulacija

Ovo znači da ne dopustite vašim emocijama da izazovu trenutne reakcije, kao što su vikanje ili neko drugo automatsko ponašanje. Drugim riječima, razmislite prije nego što djelujete da biste izbjegli prejaku i pretjeranu reakciju.

Saosjećanje

Možda se ne slažete sa postupcima ili mislima vašeg djeteta, ali mindful roditeljstvo podstiče roditelje da budu saosjećajniji. To uključuje empatiju i razumijevanje položaja djeteta u datom trenutku.

Prednosti mindful roditeljstva

Na temu benefita mindfulness-a i mindful roditeljstva rađeno je nekoliko studija. Za roditelje, najveći benefiti koje donosi mindful roditeljstvo su smanjenje stresa i poremećaja raspoloženja, poput depresije i anksioznosti.

Jedna studija pokazala je i da mindful roditeljstvo može da doprinese opštem blagostanju cijele porodice. Čini se da treniranje emocionalne svijesti ojačava odnos između roditelja i djece.

Kada su benefiti djece u pitanju, mindful roditeljstvo može im pomoći u donošenju odluka. Istraživači su otkrili vezu između emocionalne regulacije i donošenja odluka. Dakle, razumijevanje i prihvatanje emocija pomaže djeci da nauče važne životne vještine već u najranijem dobu.

Mindful roditeljstvo može i da poboljša komunikaciju roditelja i djeteta, smanjuje simptome hiperaktivnosti, poboljšava roditeljsku satisfakciju, smanjuje osjećaj depresije, stres i anksioznost i generalno čini roditeljstvo manje stresnim.

Mindful roditeljstvo u praksi

Kako to mindful roditeljstvo izgleda u praksi? Evo nekoliko primjera:

Beba neće da spava

Udahnite na trenutak. Možda ćete razmišljati o prethodnim noćima kada je vaš mališan takođe odbijao da spava. Možda ćete se zabrinuti da to dijete više nikada neće spavati ili da više nećete imati vremena za druge ljude. Vaše emocije mogu biti snažne, ali opet – dišite.

Napravite pauzu da biste razumjeli svoje emocije, koje su sasvim normalne. Da li ste ljuti ili frustrirani? Priznajte ove emocije sebi bez ikakve osude. Ponovo napravite pauzu da biste razumjeli i prihvatili činjenicu da mnoge bebe imaju problema sa spavanjem tokom noći i da ova noć ne znači da će tako izgledati svaka naredna do kraja života.

Dijete ima tantrum na javnom mjestu

Pogledajte oko sebe. Iako djetetovo ponašanje može da bude neprijatno ili podstakne neke druge negativne emocije, budite u tom trenutku.

Ako pogledate oko sebe, vjerovatno ćete vidjeti neke nepoznate ljude koji blenu u vas i situaciju čine još stresnijom. Ignorišite ih. Ako malo bolje pogledate, vidjećete i da u okruženju postoje mnoga iskušenja za vaše dijete. Ako se nalazite u prodavnici, možda želi određenu igračku ili slatkiš. Ili su samo umorni od šopinga ili su preskočili popodnevnu dremku.

Prije nego što zgrabite dijete i odjurite iz prodavnice, pokušaje da posmatrate korijen onoga što se dešava. Prihvatite da djeca izgube kontrolu kada su preumorna, ili kada se radi o poslasticama. Prihvatite i da se vjerovatno suočavaju sa nekim svojim velikim emocijama. I prihvatite da, to što vas potpuni stranci posmatraju sa osudom ne znači da vaše dijete pokušava da vas osramoti. Niti to znači da treba da mu kupite tu skupocjenu igračku.

Dijete odbija da jede

Nerijetko možemo da vidimo kako bebe halapljivo piju mlijeko i onda poslije nekoliko mjeseci odbijaju te ukusne domaće obroke koje ste napravili. Nemojte to da shvatate lično.

Duboko udahnite, podsjetite sebe da dobro kuvate i razmislite šta bi vaše dijete moglo da osjeća u tom trenutku. Možda osjeća strah zbog novih ukusa ili tekstura. Možda se sjeća kada je jelo hranu određene boje i poslije toga se razboljelo, pa sada taj obrok povezuje sa bolešću. Smiješno? Vašem djetetu sigurno nije.

Kada se stavite u njihove cipele i empatično razmislite o cijeloj situaciji, pričajte sa djetetom o tome kako se osjeća i zašto bi trebalo da jede. Postavite rutinu u izboru hrane i dozvolite mu da samo izabere šta će jesti. Naravno neka obje opcije budu zdrave jer, budimo iskreni, između brokolija i kolača svako bi izabrao kolač. Mijenjajte obroke i isprobavajte nove stvari – umjesto da ishitreno reagujete prije nego što razmislite.

Po čemu se mindful roditeljstvo razlikuje od ostalih pristupa i stilova

Nije stvar u tome da uradite nešto drugačije koliko da odvojite vrijeme i jednostavno budete prisutni. Ako vam ovo zvuči čudno, ne brinite. Potrebno je vrijeme.

Drugi stilovi roditeljstva imaju tendenciju da se fokusiraju na to kako pristupate ovom ili onom, ili na strategije za suočavanje sa određenim ponašanjem ili radnjama. Mindful roditeljstvo je, u svojoj srži, odstupanje i usporavanje.

Stvar je u prepoznavanju unutrašnjih emocija ili spoljašnjih stimulansa koji utiču na sadašnji trenutak, kao i o prihvatanju pozitivnih i negativnih emocija. U suštini, mindful roditeljstvo poštuje iskustvo djetinjstva i podstiče vas da odvojite vrijeme kako biste vidjeli svijet očima vašeg djeteta, piše Healthline.