04-09-2020

Šta nikako ne smiju da učine svi koji se sretnu sa kraljicom Elizabetom

Kraljica Elizabeta ja u svom dugom životu upoznala na stotine hiljada ljudi. No šta nikako ne smiju da učine oni koji je sretnu?Ne smijete da je dodirnete

Protokol nalaže da tokom prvog upoznavanja sa kraljicom Elizabetom, ona mora biti ta koja će pružiti ruku. Nakon toga, svaki fizički kontakt mora biti sveden na minimum, što znači da grljenje i ljubljenje ne dolaze u obzir.

Ne smijete da sjedite

Čim kraljica kroči u prostoriju, svi prisutni moraju ustati da je pozdrave. Tek nakon što ona sjedne, i ostali se mogu malo odmoriti.

Ne smijete samo da stojite

Prilikom susreta i eventualnog rukovanja sa Njenim veličanstvom, obavezno se morate blago pokloniti (muškarci) ili napraviti kniks (žene). To znači da duboko cijenite i uvažavate veličinu njene pojave.

Ne smijete da dođete obično obučeni

Apsolutno morate biti elegantno i prikladno obučeni. Ukoliko postoji takozvani dress code morate ga u potpunosti ispoštovati. U suprotnom, nikakva kežual odjeća ne dolazi u obzir, kao ni ona koja previše otkriva bilo koji dio tijela.

Ne smijete da se pojavite bez poklona

Poklon se obavezno mora uručiti kraljici, ali on mora biti u skladu sa prilikom. Na primjer, ako Elizabeta dolazi da posjeti vaš grad, uručite joj suvenir ili domaći proizvod tipičan za taj kraj.

Ne smijete da koristite nadimke

Iako se možda osjećate kao da kraljicu Elizabetu poznajete čitav život, činjenica je da ona ne poznaje vas. Zato se tokom prvog susreta i rastanka obratite sa „Vaše veličanstvo”.

Ne smijete prvi da se obratite

Kada ste u blizini kraljice, bolje bi vam bilo da ne započinjete nikakvo ćaskanje. Elizabeta mora biti ta koja će početi priču na neku temu, i ona će biti ta koja će staviti tačku na isti taj razgovor.

Ne smijete zaostajati u hodu

Ukoliko šetate zajedno sa kraljicom, vodite računa da držite isto rastojanje kao i ona. U prevodu, ni previše blizu, ni previše daleko. Važno je da ste joj uvijek „pri ruci”.

Ne smijete prvi početi da jedete

Pravilo ponašanja nalaže da tek kad kraljica uzme zalogaj, ostali joj se mogu pridružiti u jelu. Isto tako, kad ona završi sa jelom, trebalo bi i vi.

Ne smijete srkati čaj

Pošto je ispijanje čaja važan dio britanske kulture, po svaku cijenu ga morate tretirati baš kao i kraljica Elizabeta. To podrazumijeva da u ruci držite tacnu na kojoj je šoljica, i da nikako ne srčete.
Izvor: City magazine