03-07-2019

Šta treba znati o sredstvima za zaštitu od sunca: Ne štite 100 posto, ali usporavaju štetne zrake

Kreme za sunčanje imaju rok trajanja, a njihova moć zaštite vremenom slabi. Otvorena bočica kreme može se koristiti od devet do 12 mjeseci, što znači da se isto sredstvo za sunčanje ne može koristiti dva ljeta zaredom.

Šta treba znati o sredstvima za zaštitu od sunca: Ne štite 100 posto, ali usporavaju štetne zrake | Radio Televizija Budva

Tokom boravka na plaži treba koristiti kreme za sunčanje s visokim zaštitnom faktorom ne manjim od 30, a idealno bi bilo da koristite zaštitni faktor 50+, ali treba biti svjestan toga da nijedno sredstvo za zaštitu od sunca ne nudi stopostotnu zaštitu, tako SPF 15 štiti od 93 posto UVB zračenja, SPF 30 blokira 97 posto, a SPF 50 98 posto štetnih zraka.

Naučnici s Univerziteta u Mančesteru i londonskog Instituta za istraživanje raka proučavali su maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma kože, a otkrili su da i kreme s najvećim faktorom 50 propuštaju dovoljnu količinu UV zračenja koje može oštetiti DNA u koži pigmentiranih ćelija. Iako one ne pružaju potpunu zaštitu, ipak usporavaju štetan uticaj UV zračenja koje rezultira pojavom karcinoma.

Kreme je najbolje da kombinujete s drugim načinima zaštite, poput boravka u hladu i nošenja šešira i prozračne odjeće od prirodnih materijala te izbjegavanja boravka na otvorenom između 11 i 17 sati, kad je sunce najjače.