13-01-2023

Stevović za Portal: Realizacijom projekta izletišta na Brajićima planiramo intenzivnu aktivaciju zaleđa Budve

Izletište Brajići u Programu investicija Opštine Budva za ovu godinu definisano je kao jedan od razvojnih projekata, a kako je za naš portal kazao glavni gradski arhitekta Vladan Stevović u ovom trenutku radi se na konkretizovanju konkursnog zadatka.


Brajići, Foto: Twitter/Jane Furniss

On je saopštio da je završena izrada geodetske podloge, te da je u pripremi elaborat taksacije zelenila, koji je, prema njegovim riječima, jako bitan segment za očuvanje visoke vegetacije koja postoji na području Brajića.

Stevović je naglasio da je glavna tema izletišta na Brajićima zapravo ruralna kapija sa kopnenog dijela na teriotirji opštine Budva i da se ovaj prostor može percipirati kao kopnena kapija teritorije Budve.

“Brajići predstavljaju raskršće istorijskih puteva u zaleđu Budve i realizacijom ovog projekta planiramo intenzivnu aktivaciju zaleđa. U principu radi se o jako osjetiljivom prostoru i plan je da projekat predstavlja minimalne intervencije, a da obezbjedi mogućnost korišćenja tog prostora. Radi se o jako diskretnoj intervenciji koja će da obezbijedi infrastrukturne uslove da taj prostor konačno bude u upotrebi građana i turista. To je neki cilj i namjera”, kazao je on.


Stevović, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Kako je glavni gradski arhitekta napomenuo, konkurs bi trebalo da bude objavljen krajem prvog, eventualno početkom drugog kvartala ove godine.

“Nakon raspisivanja konkursa slijedi određeni rok koji je potrebno ostaviti da bi autori mogli da apliciraju sa svojim arhitektonsko-urbanističkim rješenjima i trajaće dva do tri mjeseca. Nakon toga slijedi mjesec dana žiriranja radova i odluka o nagrađenim radovima. Kada se finalizuje čitav taj ciklus oko raspisivanja i sprovođenja konkrusa, onda zapravo nastupa javni poziv za izradu projektne dokumentacije glavnog projekta. To opet ide po Zakonu o javnim nabavkama, neophodno je nekoliko mjeseci za samu javnu nabavku, kasnije isti vremenski period za izradu projektne dokumentacije i revidovanje. Potom kreće tender za realizaciju”, naveo je Stevović.

Podsjetimo, odbornici Skupštine opštine Budva krajem decembra izglasali su Program investicija za 2023. godinu za čiju realizaciju su opredijeljena sredstva u iznosu od oko 14 miliona eura.

U pomenutom dokumentu izletište na Brajićima je, uz izgradnju Kulturnog centra i gradske garaže definisano kao razvojni projekat.

Zajednička vrijednost projektovanja i revizije razvojnih projekata, kako se precizira u Planu investicija, iznosi 1,2 miliona eura.



M.S.