21-01-2021

Stopirana državna pomoć Barskoj i CG plovidbi

Agencija za zaštitu konkurencije je naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, saopštio je na Tviteru ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

Stopirana državna pomoć Barskoj i CG plovidbi | Radio Televizija Budva

Foto: Crnogorska plovidba

To je, kako je kazao Spajić "još jedan primjer svršenog čina pred koji smo dovedeni, uslijed neracionalnog rukovođenja ekonomijom i javnim finansijama od strane prethodne vlasti".

"Vlada Crne Gore ostaje privržena principima održivog razvoja, u skladu sa svim zakonskim okvirima, ekonomskim principima, kao i načelom transparentnosti, i nastavlja sa danonoćnim radom na sanaciji štete i pronalaženju potencijalnih rješenja", zaključio je Spajić na Tviteru.

Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 miliona USD, od čega za Barsku plovidbu 1,95 miliona, a za Crnogorsku 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku plovidbu i 23 miliona USD za Crnogorsku.

Brodovi Barske plovidbe “Bar“ i “Budva“ su kupljeni 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona USD.

Crnogorska plovidba je ugovor o kreditu sa Exim bankom za kupovinu dva broda “Kotor” i “21. maj” zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona USD.

Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.