09-07-2023

Stroža kontrola životnog stila funkcionera čeka novi saziv Skupštine

Izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije, kojima se uvode strože kontrole primanja, životnog stila i luksuza javnih funkcionera zavisiće od novog saziva parlamenta.


Foto: rtcg.me

Skupštinski Odbor za antikorupciju utvrdio je krajem aprila Predlog izmjena zakona o sprecavanju korupcije.

“Predložena rješenja i njihovo usvajanje zavisiće od novog saziva. Poželjno je da prije usvajanja dobije i zeleno svijetlo Evropske komisije. Dakle, da paralelno ide i to usklađivanje”, kazali su Portalu RTCG iz parlamenta.

Nacrtom izmjena zakona o sprječavanju korupcije uvodi se definicija životnog stila javnih funkcionera, proširuje se krug onih koji ulaže u tu kategoriju, Agenciji se daje ovlašćenje da pristupa bankarskim podacima - bez traženja saglasnosti.

Takođe, funkcioneri se obavezuju da prijavljuju imovinu djece - bez obzira da li žive sa njima ili odvojeno.

Javnim funkcionerima će se smatrati, kako se predlaže i notari, javni izvršitelji, stečajni upravnici, članovi komisija za javne nabavke, koncesije, privatizacije u poslovima čija je vrijednost iznad 10.000 eura.

Zakonom se propisuje praćenje životnog stila. To, kako se navodi, obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog i vanbračnog supružnika i djece.

Ukoliko utvrdi da je njihov životni stil raskošniji od legalnih prihoda ASK pokreće postupak po službenoj dužnosti.



(Portal RTCG)